Świątecznych przepisów nigdy za wiele, zwłaszcza jeśli są tak pyszne jak ten na marchewkowy piernik bez cukru. Robiłam go z przekonaniem, że będzie to kolejny zwykły piernik jakich wiele. Na szczęście, myliłam się. To ciasto skradło moje serce i mam nadzieję, że tak samo będzie z Wami.

Marchewkowy piernik bez cukru

Ten piernik zdecydowanie smakuje najlepiej ze wszystkich jakie do tej pory jadłam. Jest miękki, mokry, a jeśli podczas pieczenia pominiemy przyprawę do piernika, z powodzeniem może pełnić rolę pysznego murzynka! I to wszystko z marchewki i mąki.

  • 2 szklanki mąki
  • 200g marchewki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego)
  • około 1/2 szklanki wody*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2-3łyżki przyprawy do piernika**

* masa ma mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane

** ilość przyprawy zależy od tego jak intensywny smak chcecie uzyskać

Jajka chwilę ubijamy, następnie (nadal ubijając) dodajemy olej, miód i cukier. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy je do mokrych. Mieszamy wszystko i dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Po zmieszaniu masę przelewamy do formy. Ja użyłam silikonowej formy na babkę. Myślę, że masy jest na tyle dużo, że w przypadku użycia keksówki dobrze by było użyć dwóch. Ciasto pieczemy 45-60 minut w 180 stopniach (w zależności od formy, jaką użyjemy) . Po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia, kiedy ciasto zaczęło przypalać się na bokach, zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni.

Polewa

Tym razem postanowiłam zaszaleć i zrobić polewę z gorzkiej czekolady.

  • 8-12 kostek gorzkiej czekolady
  • około 4 łyżki mleka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Jeśli polewa będzie ciężko się rozprowadzać, dodajemy więcej mleka. Po polaniu ciasta, polewę posypujemy wiórkami kokosowymi lub pokrojonymi drobno orzechami.

Możecie też zrobić zdrowszą wersję polewy z TEGO przepisu. Musice jedynie zwiększyć proporcje o 2-3 razy, Pamiętajcie jednak, że ciasto udekorowane tą polewą musi być przechowywane w zimnym miejscu, bo olej kokosowy w niej zawarty robi się płynny w temperaturze pokojowej.

marchewkowy piernik bez cukru

To ciasto będzie idealną zdrowszą alternatywą dla tuczących ciast na Święta. Jest przepyszne i niczym nie odbiega od zwykłych ciast! Pamiętajcie jednak, że mimo iż jest zdrowe, należy jeść je z umiarem. Policzyłam, że jeden kawałek ma około 230kcal, jeśli całe ciasto podzielimy na 12 części. Jednak nie zapominajmy, że nie tylko kalorie są ważne. Liczy się również skład słodyczy, a to ciasto jest naprawdę zdrowe.

Szczerze Wam polecam ten wypiek na Święta!

A jakie są Wasze ulubione ciasta świąteczne? Ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc i w tym roku na pewno pojawi się na moim stole.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Sernik dyniowy bez cukru

Etykiety Świąteczne na prezenty

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X