Jabłka

Tak, jak obiecałam, dzisiaj pokażę Wam dwa proste przepisy na mus jabłkowy, które mogą być bardzo przydatne przy tworzeniu deserów zimą, kiedy mamy mały dostęp do świeżych, dobrej jakości owoców. Ja mój mus planuję wykorzystać głównie do robienia wypieków, ale również do porannej owsianki i popołudniowych placuszków.

Wielką zaletą musu jest prostota wykonania, niesamowity smak i oczywiście brak cukru! Dodaję też sporo przypraw, takich jak kurkuma, cynamon i imbir, dzięki czemu mus ma właściwości rozgrzewające.

MUS Z PAPIERÓWEK

  • dojrzałe papierówki – 1kg
  • kurkuma – 1 płaska łyżeczka
  • imbir – pół łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka

Jabłka myjemy dokładnie, pozbawiamy gniazd nasiennych (nie obieramy), kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż jabłka puszczą soki i rozpadną się. Kiedy masa zrobi się gładka, dodajemy imbir, kurkumę oraz cynamon, lub waniliię (laskę kroimy wzdłuż i wydrapujemy nasiona). Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, które pasteryzujemy około 10 – 15 minut.

Jabłka1

Kolejny przepis bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do jego wykonania potrzebna jest nam cukinia. Znalazłam go TUTAJ i bardziej przypomina dżem. Oczywiście użyłam własnych proporcji.

MUS JABŁKOWO – CUKINIOWY

  • 1 duża cukinia (20 – 30cm)
  • 4 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka agaru (rozrobionego w małej ilości zimnej wody)
  • laska wanilii
  • skórka z jednej sparzonej cytryny
  • ksylitol lub miód do smaku

Jabłka i cukinię obrać i zetrzeć na tarce i umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać sok z cytryny i gotować pod przykryciem około 20 minut aż się rozpadną. Następnie dodać resztę składników i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie przełożyć masę do wyparzonych słoików i pasteryzować około 15 minut.

Przecier jabłkowy1

 

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X