Chlebek bananowy to jeden z moich bardziej lubianych wypieków. Jest łatwy i szybki w wykonaniu, praktycznie zawsze wychodzi, a na dodatek nie trzeba dodawać do niego cukru. I za to go ubóstwiam. Zobaczcie jak łatwo obdarować siebie i swoich bliskich odrobiną przyjemności.
Najlepszy chlebek bananowy z karobem
Przez wiele miesięcy w mojej kuchni królował TEN przepis na chlebek bananowy. Jednak nastała u mnie era miłości do karobu (o nim przeczytasz więcej TUTAJ), dlatego postanowiłam go zmodyfikować i powstało to cudo, które nie wytrzymuje w moim domu nawet 12 godzin. Mój mąż, który zazwyczaj podchodzi chłodno do słodyczy, zjada go w ekspresowym tempie. Teraz wtóruje mu nasza 8-miesięczna córka, dla której zjedzenie kawałka widocznego na zdjęciu poniżej nie stanowi problemu :). Przejdźmy zatem do przepisu.
- 3 duże, dojrzałe banany
- 100g mąki owsianej lub innej ulubionej
- 20g drobnych wiórków kokosowych*
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki karobu**
*polecam te z Lidla – są bardzo drobne i bez dodatku siarki
**można zastąpić kakao – będzie bardziej czekoladowe
Banany miksujemy z jajkami na bardzo gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połącznia. Masę przelewamy do keksówki lub foremki na babkę (najlepiej silikonowej, jeśli takiej nie macie, foremkę należy wysmarować tłuszczem). Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (pod koniec najlepiej zrobić test suchego patyczka).
Jak widzicie, wykonanie ciasta jest banalnie proste. To nie może się nie udać! A potem fajnie zjeść coś takiego na podwieczorek zamiast czekolady, lub zabrać do pracy czy szkoły. Wasi bliscy na pewno nie wzgardzą takim ciastem bez dodatku cukru.
Spróbujcie koniecznie i dajcie mi znać czy Wam smakowało!
Jeśli ten przepis okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy