Nie przepadam za słodkimi obiadami, dlatego jeśli przygotowuję naleśniki, to tylko wytrawne, jak na przykład naleśniki orkiszowe z mięsnym farszem. Jest to bardzo szybkie danie, które powinno zadowolić podniebienia każdego domownika. Ich plusem jest to, że są na tyle lekkie, że nawet najwrażliwszy żołądek pomoże sobie z ich trawieniem.
Naleśniki orkiszowe z mięsnym farszem
Naleśniki
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody źródlanej
- 1 jajko
- szczypta imbiru
- sól do smaku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Farsz
- garść mrożonych warzyw chińskich na patelnię
- 2 pałki z kurczaka pieczonego
- 1/4 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki pomidorów krojonych
- przyprawy
Warzywa podsmażyć do miękkości, dorzucić, kurczaka kukurydzę i pomidory, przyprawić. Farsz zawinąć w naleśniki.
Lubię to danie za szybkość wykonania i prostotę. Jest to świetna alternatywa dla standardowych dań, które szybko mogą nam się znudzić. Takie naleśniki można też z powodzeniem zabrać do pracy czy szkoły, chociaż wtedy zapakowałabym je oddzielnie i zawinęła na miejscy, żeby naleśnik nie rozmókł.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy