19

Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszny, lekki i szybki przepis na obiad, który ostatnio króluje w mojej kuchni:

PAPRYKA FASZEROWANA

  • 1 mała papryka
  • 100g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżki ryżu pełnoziarnistego (około 30g)
  • 1 marchewka
  • Mały kawałek selera
  • 2 pieczarki
  • Pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, zioła (do wyboru)
  • Ewentualnie 2 łyżeczka przecieru pomidorowego (ja użyłam domowej roboty)

 Paprykę przekroić na pół i wyczyścić z gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać mięso, startą marchewkę, selera i pieczarki. Smażyć przez dosłownie kilka minut. Na końcu dodać przyprawy i zioła. Po tym czasie, nafaszerować paprykę i ugotować na parze, ewentualnie dusić na głębokiej patelni lub w garnku z małą ilością wody aż mięso i papryka będą miękkie. Jeśli wolicie, możecie nafaszerować paprykę surowym mięsem i warzywami, ale osobiście uważam, że podsmażenie nadaje im lepszy smak.

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X