Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszny, lekki i szybki przepis na obiad, który ostatnio króluje w mojej kuchni:
PAPRYKA FASZEROWANA
- 1 mała papryka
- 100g mięsa mielonego drobiowego
- 2 łyżki ryżu pełnoziarnistego (około 30g)
- 1 marchewka
- Mały kawałek selera
- 2 pieczarki
- Pół małej cebuli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, zioła (do wyboru)
- Ewentualnie 2 łyżeczka przecieru pomidorowego (ja użyłam domowej roboty)
Paprykę przekroić na pół i wyczyścić z gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać mięso, startą marchewkę, selera i pieczarki. Smażyć przez dosłownie kilka minut. Na końcu dodać przyprawy i zioła. Po tym czasie, nafaszerować paprykę i ugotować na parze, ewentualnie dusić na głębokiej patelni lub w garnku z małą ilością wody aż mięso i papryka będą miękkie. Jeśli wolicie, możecie nafaszerować paprykę surowym mięsem i warzywami, ale osobiście uważam, że podsmażenie nadaje im lepszy smak.