Jak już pisałam w poprzednim wpisie, dzięki mojemu Planerowi Posiłków w mojej kuchni nareszcie coś się dzieje. Zaczęłam robić świadome zakupy, dzięki czemu wszystkie produkty potrzebne do przygotowania dań mam pod ręką i nic się nie marnuje.
Paprykę faszerowaną robiłam kiedyś często, a potem, nie wiedzieć czemu, zapomniałam o tym daniu na wiele lat. Dopiero na Krecie (o greckim jedzeniu pisałam TUTAJ) w poprzednie wakacje mogłam znowu nacieszyć się ich smakiem. Oczywiście, kreteńskie danie nie ma nic wspólnego z przepisem, który Wam dzisiaj pokażę, ale zmotywowało mnie ono do zrobienia czegoś swojego.
Papryka Faszerowana
(przepis na 2 osoby)
- 2 duże papryki
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 pieczarki
- około 200g mięsa mielonego (ja miałam z piersi z indyka)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub innego spoiwa (bułka, tarta, otręby, inna mąka)
- 50g ryżu Basmati
- natka pietruszki według uznania
- sól, pieprz
- olej
Ryż gotujemy al dente. Wszystkie składniki mieszamy (oczywiście czosnek wyciskamy, cebulę i petruszkę drobno kroimy, a pieczarki trzemy na tarce o małych oczkach). Papryki myjemy, odcinamy góry tak, by powstały czapeczki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Następnie faszerujemy je powstałym farszem, wkładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy papryki oliwą. Do naczynia wlewamy pół szklanki wody. Pieczemy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni przez minimum godzinę.
Papryka faszerowana to przepyszne i bardzo sycące danie. Do tego można w nim przemycić całą paprykę, z czego nasi najbliżsi nawet nie zdają sobie sprawy. Wiem, że będzie ono gościło często na naszym stole. Zamiast papryki możecie faszerować też cukinię, czy bakłażany.
Macie swoje ulubione danie z papryką w roli głównej? Na mojej liście króluje właśnie papryka faszerowana oraz leczo. Dajcie znać w komentarzach jacy są Wasi ulubieńcy.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy
https://www.pipilotka.pl/pyszne-lekkie-leczo/