Ten przepis czeka na opublikowanie od bardzo dawna, bo już na początku grudnia go testowałam. W końcu nadeszła jego chwila.
Przepis (który znalazłam TUTAJ) jest łatwy w wykonaniu, więc polecam nawet początkującym w kuchni. Jest świetną alternatywą dla tłustej pizzy z restauracji.
PIZZA NA PSZENNO-KUKURYDZIANYM SPODZIE
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 i 1/4 szklaki ciepłej wody
- 3 łyżeczki drożdży instant
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki soli ( ja użyłam różowej himalajskiej)
Sos:
Przepis TUTAJ.
Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 stopni. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem. Z tej ilości ciasta proponuję zrobić dwa spody.
Na ciasto nałóż sos i ulubione składniki: u mnie szynka, podduszone pieczarki i mozzarella.
Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.
Jak dla mnie pycha.
Jeśli ten przepis spodobał Wam się i chcecie więcej, zapraszam do zakładek FOTOMENU i PRZEPISY gdzie znajdziecie masę kuchennych inspiracji.
Jeśli ten post wzbudził Wasze zainteresowanie, wyraźcie proszę swoją aprobatę za pomocą lajka na Facebooku i Instagramie, lub zostawcie komentarz. Dzięki temu będę wiedziała, że wpisy tego typu są dla Was wartościowe.
Rewelacyjnie smakuje z rukolą na wierzchu.