Jagoda to ostatnio niezły niejadek. Po czasach, kiedy jadła wszystko, a moje serce rosło, nastały miesiące pod znakiem „nie lubię tego”. Są warzywa i owoce, które nadal lubi, ale ile można jeść suchy makaron z ogórkiem lub fasolką szparagową? Dlatego głowię się jak przemycić jej warzywa i inne zdrowe produkty pod postacią jej ulubionych dań, zwłaszcza, że nasz ogród zaczyna wydawać pierwsze plony. I tak właśnie powstały te placuszki.

Placki z cukinii na słono i słodko

Placki z cukinii na słono i słodko

Młoda cukinia to złoto – uwielbiam ją. Można z niej zrobić mnóstwo pysznych dań i na blogu znajdziesz ich kilka. Na przykład lekką lazanię, cukinie faszerowane, makaron z indykiem i cukinią, czekoaldowe ciasto cukiniowe i ciasto według pięciu przemian oraz placki cukiniowe z pysznym sosem. Wszystkie robi się szybko, są lekkie i zdrowe, a ja jestem pewna, że będą Ci smakować.

Te placki to świetna podstawa do bardziej rozbudowanych dań, ale mogą też służyć jako dodatek do mięsnego obiadu lub zamiennik makaronu do dobrego sosu. Najfajniejsze jest, że można je zrobić zarówno na słono, jak i na słodko, a dodatkowo za każdym razem można dodać inne przyprawy i tworzyć różne kombinacje.

Przepis

  • 1 średniej wielkości cuknia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki (ja użyłam orkiszowej białej)
  • pół łyżeczki soli (lub cukru, jeśli chcemy placki na słodko)

Dodatkowe składniki, które możesz dodać:

  • Słodkie – cynamon, kokos, kakao.
  • Wytrawne – oregano, bazylia, curry, stary ser, posiekana pietruszka, cebula, czosnek, pokruszona feta.

Cukinię trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka i roztrzepujemy je, następnie dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Smażymy na patelni (najlepiej do naleśników) delikatnie posmarowanej tłuszczem. .

Placki z cukinii na słono i słodko

Proste, prawda? Lubię je robić, bo nie wymagają wiele pracy. Do tego zawsze zostaje ich trochę i można je zabrać na w trasę lub na piknik. I jestem pewna, że nawet największe niejadki skuszą się na taką przekąskę.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Najlepsza pizza, która zmieniła moje życie

http://www.pipilotka.pl/wp-admin/post.php?post=11540&action=edit

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


Polecane
X