Popcorn to moja ulubiona słona przekąska wszech czasów. Kiedy byłam mała, moi rodzice kupili wielką maszynę do jego robienia i sprzedawali go na różnych imprezach plenerowych. Sami zajadaliśmy się nim w weekendowe wieczory i pewnie dlatego tak bardzo go uwielbiam. Niestety, maszyna stoi teraz gdzieś w pawlaczu, a ja nadal często mam ochotę na ciepłą prażoną kukurydzę. 

Przepis na pyszny i zdrowy popcorn

Kiedyś kupowałam popcorn do robienia w kuchence mikrofalowej, ale kiedy dowiedziałam się o jego szkodliwym wpływie na zdrowie, postanowiłam z niego zrezygnować.  Jednak nie wyobrażałam sobie nie jedzenia prażonej kukurydzy od czasu do czasu. Dlatego po wielu nieudanych próbach opanowałam sztukę jej przygotowywania na zdrowy sposób do perfekcji.

  • kukurydza na popcorn
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól himalajska 

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy kukurydzę (najlepiej, żeby każde ziarenko dotykało dna patelni). Wstrząsamy kilka razy patelnią, żeby każde ziarnko pokryło się tłuszczem. Przykrywamy szczelną pokrywką i ustawiamy kuchenkę* na pełną moc. Kiedy usłyszymy, że popcorn zaczyna strzelać, podnosimy patelnię na wysokość około 10-cm nad źródłem ciepła i czekamy aż wszystkie ziarenka „wystrzelą”. Ten zabieg uchroni nasz popcorn przed spaleniem się. Zmniejszenie temperatury nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo ziarenka nie będą chciały otwierać się do końca.

* Ja mam gazową i na niej popcorn wychodzi idealnie. Ale myślę, że na elektrycznej ten zabieg też się sprawdzi. Nie wiem co z indukcją. Jeśli ktoś z Was miał doświadczenie, dajcie znać.

Kiedy przestaniemy słyszeć charakterystyczne stukanie, wyłączamy kuchenkę i zostawiamy kukurydzę  pod przykryciem jeszcze przez około minutę – damy szansę „wystrzelić” niezdecydowanym ziarenkom. Następnie przesypujemy popcorn do miski i solimy solą himalajską.

Przepis na pyszny i zdrowy popcorn

Ta forma prażenia kukurydzy jest bardzo zdrowa i nie naraża nas na spożywanie nadmiernej ilości kalorii. Szklanka nieuprażonej kukurydzy + łyżka oleju kokosowego to około 600kcal. Z takiej szklanki wyjdzie nam wielka micha popcornu, którą obdzielić można 2-3 osoby.

A jeśli macie problem z podjadaniem, TUTAJ znajdziecie sposoby na to jak sobie z tym poradzić.

Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Błyskawiczne serniczki bez cukru

Najlepsze placuszki bananowe z truskawkami i czekoladą

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X