Są dni, kiedy naprawdę nie mam czasu na stanie przy garach i przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków. Nie zmienia to faktu, że takie właśnie dania chcę jeść z moją rodziną. W takich przypadkach włącza się moja kreatywność i wymyślam szybkie dania na poczekaniu, które nie wymagają zbyt wiele czasu i zaangażowania. Zobaczcie co tym razem wymyśliłam.
Jeśli chodzi o moje obiady, to im więcej w nich warzyw tym lepiej. Dlatego każdego lata przygotowuję przetwory z pomidorów. Moim ulubionym jest sos a’la salsa, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Jemy go całą jesień i zimę, ale na początku wiosny nasze zapasy są na wyczerpaniu i muszę ratować się sosami zrobionymi na poczekaniu. Poniższy przepis powstał właśnie na jego podstawie.
Przepyszny sos warzywny
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 2 cebule
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego*
- 2 łyżeczki octu jabłkowego, a najlepiej soku z kiszonych ogórków
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 – 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu
*Latem zamiast przecieru używam świeżych pomidorów.
Warzywa kroimy w dużą kostkę (cukinię obrałam, ale nie pozbawiałam gniazd nasiennych), solimy i odstawiamy na noc. Następnego dnia warzywa gotujemy do miękkości w powstałym soku i miksujemy. Dodajemy przecier, ocet, przyprawy i na końcu miód.
Sos wychodzi raczej delikatny w smaku ( to dlatego, ze raczej nie toleruję ostrych przypraw), ale jeśli chcecie troszkę go „podkręcić”, dodajcie więcej ostrej papryki lub pieprzu cayenne.
Jak go wykorzystać?
Wersja vege:
- Sos z ryżem lub makaronem – czyli w najprostszej postaci, warto jedynie dodać płatki drożdżowe, dla lekkiego serowego posmaku.
- Spaghetti z ciecierzycą lub soczewicą – bardziej sycące danie.
- Burrito z ryżem i czerwoną fasolą – w tym przypadku warto dodać więcej ostrej papryki.
Wersja z mięsem
- Spaghetti z mięsem mielonym – dodaję wtedy bazylię i oregano.
- Kurczak z ryżem – możecie dodać trochę pieprzu cayenne, a wtedy będzie kurczak na ostro.
- Burrito z ryżem i mięsem mielonym.
- Placki po węgiersku – możecie też zmodyfikować TEN przepis i powstaną pyszne i zdrowe placki po węgiersku.
Ten sos to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych dań w mojej kuchni. Najlepsze jest w nim to, że można przemycić w nim tak dużo warzyw, co jest ważne zwłaszcza jeśli mamy w domu warzywnych niejadków. Co tu dużo mówić – jest przepyszny!
Co myślicie o takim daniu? Spróbujecie je zrobić? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy