Są dni, kiedy naprawdę nie mam czasu na stanie przy garach i przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków. Nie zmienia to faktu, że takie właśnie dania chcę jeść z moją rodziną. W takich przypadkach włącza się moja kreatywność i wymyślam szybkie dania na poczekaniu, które nie wymagają zbyt wiele czasu i zaangażowania. Zobaczcie co tym razem wymyśliłam.

Przepyszny sos warzywny

Jeśli chodzi o moje obiady, to im więcej w nich warzyw tym lepiej. Dlatego każdego lata przygotowuję przetwory z pomidorów. Moim ulubionym jest sos a’la salsa, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Jemy go całą jesień i zimę, ale na początku wiosny nasze zapasy są na wyczerpaniu i muszę ratować się sosami zrobionymi na poczekaniu. Poniższy przepis powstał właśnie na jego podstawie.

Przepyszny sos warzywny

  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 4  łyżeczki przecieru pomidorowego*
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego, a najlepiej soku z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu

*Latem zamiast przecieru używam świeżych pomidorów.

Warzywa kroimy w dużą kostkę (cukinię obrałam, ale nie pozbawiałam gniazd nasiennych), solimy i odstawiamy na noc. Następnego dnia warzywa gotujemy do miękkości w powstałym soku i miksujemy. Dodajemy przecier, ocet, przyprawy i na końcu miód. 

Sos wychodzi raczej delikatny w smaku ( to dlatego, ze raczej nie toleruję ostrych przypraw), ale jeśli chcecie troszkę go „podkręcić”, dodajcie więcej ostrej papryki lub pieprzu cayenne. 

Jak go wykorzystać?

Wersja vege:

  • Sos z ryżem lub makaronem – czyli w najprostszej postaci, warto jedynie dodać płatki drożdżowe, dla lekkiego serowego posmaku.
  • Spaghetti z ciecierzycą lub soczewicą – bardziej sycące danie.
  • Burrito z ryżem i czerwoną fasolą – w tym przypadku warto dodać więcej ostrej papryki.

Wersja z mięsem

  • Spaghetti z mięsem mielonym – dodaję wtedy bazylię i oregano.
  • Kurczak z ryżem – możecie dodać trochę pieprzu cayenne, a wtedy będzie kurczak na ostro.
  • Burrito z ryżem i mięsem mielonym.
  • Placki po węgiersku – możecie też zmodyfikować TEN przepis i powstaną pyszne i zdrowe placki po węgiersku.

Przepyszny sos warzywny

Ten sos to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych dań w mojej kuchni. Najlepsze jest w nim to, że można przemycić w nim tak dużo warzyw, co jest ważne zwłaszcza jeśli mamy w domu warzywnych niejadków. Co tu dużo mówić – jest przepyszny!

Co myślicie o takim daniu? Spróbujecie je zrobić? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Potrawka z indyka lub kurczaka

Placki cukiniowe z sosem pomidorowym

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X