Śniadania na redukcji nie muszą być nudne. Przekonałam się o tym sama, kiedy zaczęłam stosować dietę redukcyjną rozpisaną przez trenera personalnego. Cały szkopuł tkwi w inwencji twórczej. Trener podał mi produkty, które powinnam jeść i ich wagę, a ja postarałam się o to, żeby skomponować je tak, żeby każdy posiłek był przyjemnością.

Śniadania na redukcji

Zdecydowanie najbardziej wyczekiwanym i najsmaczniejszym posiłkiem jest dla mnie śniadanie i dzisiaj Wam pokażę moje opcje i ewentualne modyfikacje, które możecie wprowadzić. Trzymam się dwóch standardów, które nigdy mi się nie nudzą. W dni treningu siłowego śniadanie jem bez owoców – banana wpisanego do mojej diety zjadam po treningu. W dni z cardio, trening wykonuję na czczo (przed piję BCAA, które zapobiega spalaniu mięśni), dlatego do śniadania dodaję owoc – najczęściej banana (czekam na truskawki).

Owsianka

  • 50g płatków owsianych
  • 100g serka wiejskiego
  • 20g orzechów lub masła orzechowego
  • 60g warzyw – u mnie marchewka
  • 2 średnie jajka

Jajka gotuję na twardo, marchewkę obieram. Płatki zalewam wrzątkiem i czekam aż napęcznieją. Dodaję serek wiejski i masło orzechowe. 

Śniadania na redukcji

Na początku bałam się, że śniadania bez owocu nie przyjmą się w mojej diecie, ale teraz z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że da się przyzwyczaić i masło orzechowe w zupełności zastępuje mi słodycz owoców.

WERSJA DLA WSZYSTKICH

Osobom, które dbają o linię, ale nie wykluczają ze swojej diety owoców polecam dodanie banana, jabłka, truskawek i każdych innych owoców, które lubicie. przecież coś nam musi zastąpić słodycze. Po redukcji zamierzam je dodać do śniadania – w końcu to najlepsza pora na ich jedzenie. Na podwieczorek zostanę raczej przy daniach wytrawnych.

Omlet

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki wody
  • 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąka owsiana
  • 100g serka wiejskiego
  • 20g orzechów lub masła orzechowego
  • 60g warzyw – u mnie marchewka
  • 100g owoców

Jajka ubijamy z wodą na puszystą pianę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy wody jeśli jest taka potrzeba – masa musi mieć konsystencję ciasta na biszkopt. Wylewamy na rozgrzaną patelnię – moja jest nieprzywierająca i nie muszę niczym smarować. Jeśli macie z tym problem, posmarujcie patelnię odrobiną masła. Omlet smażymy pod przykryciem na średnim ogniu. Aby przewrócić go na drugą stronę, zsuwamy go na talerz , przykładamy patelnię do góry nogami, łapiemy za talerz od spodu i przewracamy.

Na wierzch kładziemy serek wiejski, masło orzechowe oraz owoce i składamy na pół. Smakuje obłędnie, uwielbiam go i śnię o nim po nocach.

Śniadania na redukcji

 WERSJA DLA WSZYSTKICH

Nic bym nie zmieniała – takie śniadanie jest idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.

Jak widzicie, śniadania na redukcji mogą być pyszne. Pamiętajcie, odchudzanie nie oznacza umartwiania się. Wystarczy trochę pokombinować, żeby każdy posiłek cieszył oko i podniebienie.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Pomysły na zdrowe śniadania

https://www.pipilotka.pl/moje-sniadania-dlaczego-jem-je-na-slodko/

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X