Śniadania na redukcji nie muszą być nudne. Przekonałam się o tym sama, kiedy zaczęłam stosować dietę redukcyjną rozpisaną przez trenera personalnego. Cały szkopuł tkwi w inwencji twórczej. Trener podał mi produkty, które powinnam jeść i ich wagę, a ja postarałam się o to, żeby skomponować je tak, żeby każdy posiłek był przyjemnością.
Śniadania na redukcji
Zdecydowanie najbardziej wyczekiwanym i najsmaczniejszym posiłkiem jest dla mnie śniadanie i dzisiaj Wam pokażę moje opcje i ewentualne modyfikacje, które możecie wprowadzić. Trzymam się dwóch standardów, które nigdy mi się nie nudzą. W dni treningu siłowego śniadanie jem bez owoców – banana wpisanego do mojej diety zjadam po treningu. W dni z cardio, trening wykonuję na czczo (przed piję BCAA, które zapobiega spalaniu mięśni), dlatego do śniadania dodaję owoc – najczęściej banana (czekam na truskawki).
Owsianka
- 50g płatków owsianych
- 100g serka wiejskiego
- 20g orzechów lub masła orzechowego
- 60g warzyw – u mnie marchewka
- 2 średnie jajka
Jajka gotuję na twardo, marchewkę obieram. Płatki zalewam wrzątkiem i czekam aż napęcznieją. Dodaję serek wiejski i masło orzechowe.
Na początku bałam się, że śniadania bez owocu nie przyjmą się w mojej diecie, ale teraz z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że da się przyzwyczaić i masło orzechowe w zupełności zastępuje mi słodycz owoców.
WERSJA DLA WSZYSTKICH
Osobom, które dbają o linię, ale nie wykluczają ze swojej diety owoców polecam dodanie banana, jabłka, truskawek i każdych innych owoców, które lubicie. przecież coś nam musi zastąpić słodycze. Po redukcji zamierzam je dodać do śniadania – w końcu to najlepsza pora na ich jedzenie. Na podwieczorek zostanę raczej przy daniach wytrawnych.
Omlet
- 2 jajka
- 2-3 łyżki wody
- 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąka owsiana
- 100g serka wiejskiego
- 20g orzechów lub masła orzechowego
- 60g warzyw – u mnie marchewka
- 100g owoców
Jajka ubijamy z wodą na puszystą pianę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy wody jeśli jest taka potrzeba – masa musi mieć konsystencję ciasta na biszkopt. Wylewamy na rozgrzaną patelnię – moja jest nieprzywierająca i nie muszę niczym smarować. Jeśli macie z tym problem, posmarujcie patelnię odrobiną masła. Omlet smażymy pod przykryciem na średnim ogniu. Aby przewrócić go na drugą stronę, zsuwamy go na talerz , przykładamy patelnię do góry nogami, łapiemy za talerz od spodu i przewracamy.
Na wierzch kładziemy serek wiejski, masło orzechowe oraz owoce i składamy na pół. Smakuje obłędnie, uwielbiam go i śnię o nim po nocach.
WERSJA DLA WSZYSTKICH
Nic bym nie zmieniała – takie śniadanie jest idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.
Jak widzicie, śniadania na redukcji mogą być pyszne. Pamiętajcie, odchudzanie nie oznacza umartwiania się. Wystarczy trochę pokombinować, żeby każdy posiłek cieszył oko i podniebienie.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy
https://www.pipilotka.pl/moje-sniadania-dlaczego-jem-je-na-slodko/