Kto nie lubi spaghetti? A kto zrezygnował z niego na czas diety? Pewnie jest wiele takich osób. Na szczęście jest sposób na to, żeby jeść je bez wyrzutów sumienia. Wystarczy kilka kuchennych trików, żeby je „odchudzić”.
OSZUKANE SPAGHETTI BOLOGNESE
30g makaronu pełnoziarnistego
100-120g mięsa mielonego z indyka
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
Pół małej cukinii
Pół papryki
2-3 pieczarki
słoiczek przecieru pomidorowego domowej roboty lub pomidory świeże/z puszki
1 łyżeczka oleju rzepakowaego
Sól, pieprz, bazylia (najlepiej świeża), oregano
Cebulę i czosnek pokroić drobno i zeszklić na oliwie, potem dorzucić przyprawione mięso. Kiedy mięso będzie już z wierzchu podsmażone, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, lekko posolić i dusić przez około 2 minuty. Potem dodać resztę warzyw i dalej dusić. Na końcu dodać pomidory oraz przecier i jeszcze przez chwilę dusić aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, dodać też świeżo pokrojoną lub suszoną bazylię oraz oregano. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Smacznego 🙂