Z czym kojarzy Ci się jesień? Bo mi najbardziej z pięknymi barwami i pysznymi jesiennymi daniami, zwłaszcza na bazie dyni. Nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Dlatego tej wiosny zasiałam mnóstwo różnych odmian i teraz mogę nie tylko cieszyć wzrok pięknymi kolorowymi owocami (zdjęcie z naszymi tegorocznymi zbiorami znajdziecie troszkę niżej), ale również robić z nich pyszne dania. Nawet już udało zrobić mi się zapasy na zimę – kilkanaście porcji puree z dyni zapełniło już moją zamrażarkę. 

Szybka i prosta zupa dyniowa

Teraz na bieżąco wykorzystuję pozostałe dynie do różnych dań. Był już sernik dyniowy – przepis TUTAJ, dynia zapiekana – TUTAJ, placuszki z dyni – TUTAJ i zupa. Dwa przepisy na zupę pojawiły się już na moim blogu, ale tym razem chcę podzielić się turbo szybkim i łatwym w wykonaniu, idealnym na szybki obiad.

Jeśli masz duże zapasy dyni, albo po prostu lubisz dania na jej bazie, zachęcam Cię do pobrania mojego e-booka z przepisami na dania z dynią – TUTAJ. Stworzyłam go już dawno temu i zrobiłam wszystko sama, dlatego jest dość amatorski, ale przepisy są naprawdę fajne.

Szybka i prosta zupa dyniowa

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 500g dyni*
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • bulion lub woda + kostka rosołowa (u mnie domowej roboty) – taka ilość, żeby przykryć warzywa
  • kawałek korzenia imbiru (1cm) lub płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz cayenne dla lubiących ostre smaki

* Ja użyłam zwyczajnej, polecam też Hokkaido.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę i smażymy w garnku (już takim przeznaczonym na zupę) na roztopionym maśle do zeszklenia. Dynię i inne warzywa kroimy na kawałki (około 3 cm) i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Następnie wszystko zalewamy bulionem lub kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie i gotujemy przez około 20 minut do czasu aż warzywa zmiękną. Po lekkim ostygnięciu miksujemy na krem i doprawiamy według uznania.

Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym (to świetna opcja dla dzieci, które dla groszku są w stanie zjeść całą zupę – prowadziłam zajęcia w przedszkolu, widziałam :)) lub grzankami.

Tak prezentują się moje zbiory w tym roku :).

Szybka i prosta zupa dyniowa

Prostszego przepisu chyba nie ma :). A jak dla mnie ta zupa jest pyszna i pożywna. Do tego bardzo zdrowa. Kiedyś, bardzo dawno temu napisałam tekst o tym, dlaczego warto jeść dynię. Także jeśli tylko masz dynię, to poza puree, z którego możesz zrobić mnóstwo dań (przypominam o moim e-booku), naprawdę polecam Ci zrobić tą zupę :).


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy:

Rozgrzewająca zupa gulaszowa

Zupa z soczewicy na chłodne wieczory

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X