Z czym kojarzy Ci się jesień? Bo mi najbardziej z pięknymi barwami i pysznymi jesiennymi daniami, zwłaszcza na bazie dyni. Nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni. Dlatego tej wiosny zasiałam mnóstwo różnych odmian i teraz mogę nie tylko cieszyć wzrok pięknymi kolorowymi owocami (zdjęcie z naszymi tegorocznymi zbiorami znajdziecie troszkę niżej), ale również robić z nich pyszne dania. Nawet już udało zrobić mi się zapasy na zimę – kilkanaście porcji puree z dyni zapełniło już moją zamrażarkę.
Teraz na bieżąco wykorzystuję pozostałe dynie do różnych dań. Był już sernik dyniowy – przepis TUTAJ, dynia zapiekana – TUTAJ, placuszki z dyni – TUTAJ i zupa. Dwa przepisy na zupę pojawiły się już na moim blogu, ale tym razem chcę podzielić się turbo szybkim i łatwym w wykonaniu, idealnym na szybki obiad.
Jeśli masz duże zapasy dyni, albo po prostu lubisz dania na jej bazie, zachęcam Cię do pobrania mojego e-booka z przepisami na dania z dynią – TUTAJ. Stworzyłam go już dawno temu i zrobiłam wszystko sama, dlatego jest dość amatorski, ale przepisy są naprawdę fajne.
Szybka i prosta zupa dyniowa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła lub oleju
- 500g dyni*
- 2 duże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- bulion lub woda + kostka rosołowa (u mnie domowej roboty) – taka ilość, żeby przykryć warzywa
- kawałek korzenia imbiru (1cm) lub płaska łyżeczka imbiru w proszku
- sól i pieprz do smaku
- pieprz cayenne dla lubiących ostre smaki
* Ja użyłam zwyczajnej, polecam też Hokkaido.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir przeciskamy przez praskę i smażymy w garnku (już takim przeznaczonym na zupę) na roztopionym maśle do zeszklenia. Dynię i inne warzywa kroimy na kawałki (około 3 cm) i dodajemy do cebuli z czosnkiem. Następnie wszystko zalewamy bulionem lub kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie i gotujemy przez około 20 minut do czasu aż warzywa zmiękną. Po lekkim ostygnięciu miksujemy na krem i doprawiamy według uznania.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym (to świetna opcja dla dzieci, które dla groszku są w stanie zjeść całą zupę – prowadziłam zajęcia w przedszkolu, widziałam :)) lub grzankami.
Tak prezentują się moje zbiory w tym roku :).
Prostszego przepisu chyba nie ma :). A jak dla mnie ta zupa jest pyszna i pożywna. Do tego bardzo zdrowa. Kiedyś, bardzo dawno temu napisałam tekst o tym, dlaczego warto jeść dynię. Także jeśli tylko masz dynię, to poza puree, z którego możesz zrobić mnóstwo dań (przypominam o moim e-booku), naprawdę polecam Ci zrobić tą zupę :).
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy: