Pasty kanapkowe to mój ulubiony dodatek do chleba,a nawet warzyw, dlatego staram się wymyślać coraz to nowe kombinacje (wpis z trzema przepisami na pasty znajdziecie TUTAJ). Dzięki pastom jadam dużo mniej wędlin, a kanapki są naprawdę treściwe i zdrowe. Zobaczcie co wymyśliłam w tym tygodniu.
Szybka i zdrowa pasta kanapkowa
Ostatnio przeprosiłam się z ciecierzycą i bardzo się z tego cieszę. Zawiera ona prawie tyle białka ile pierś z kurczaka, dlatego czasem zastępuję go daniami z ciecierzycy. Pasta, którą zrobiłam jest banalna w wykonaniu, a kanapka z jej dodatkiem jest naprawdę syta. Nie mówiąc o tym, że jest to bomba witaminowa.
- 100g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 1 awokado
- sól i pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
- opcjonalnie pół małej cebuli
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (lub prawie gładką – ja lubię taką bardziej „crunchy”) i zajadamy.
Do kanapek z moją pastą najczęściej dodaję duży liść sałaty, pomidory lub ogórki pokrojone w plastry. Ostatnio dodałam też szczypiorek i był to strzał w dziesiątkę.
A Wy lubicie pasty kanapkowe? Jakie są Wasze ulubione połączenia?
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy