Pasty kanapkowe to mój ulubiony dodatek do chleba,a nawet warzyw, dlatego staram się wymyślać coraz to nowe kombinacje (wpis z trzema przepisami na pasty znajdziecie TUTAJ). Dzięki pastom jadam dużo mniej wędlin, a kanapki są naprawdę treściwe i zdrowe. Zobaczcie co wymyśliłam w tym tygodniu.

Szybka i zdrowa pasta kanapkowa

Ostatnio przeprosiłam się z ciecierzycą i bardzo się z tego cieszę. Zawiera ona prawie tyle białka ile pierś z kurczaka, dlatego czasem zastępuję go daniami z ciecierzycy. Pasta, którą zrobiłam jest banalna w wykonaniu, a kanapka z jej dodatkiem jest naprawdę syta. Nie mówiąc o tym, że jest to bomba witaminowa.

  • 100g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 awokado
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • opcjonalnie pół małej cebuli

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (lub prawie gładką – ja lubię taką bardziej „crunchy”) i zajadamy. 

Do kanapek z moją pastą najczęściej dodaję duży liść sałaty, pomidory lub ogórki pokrojone w plastry. Ostatnio dodałam też szczypiorek i był to strzał w dziesiątkę. 

A Wy lubicie pasty kanapkowe? Jakie są Wasze ulubione połączenia?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Kotlety z ciecierzycy z frytkami

Czekoladowe muffiny z ciecierzycy

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X