Znacie właściwości zdrowotne kurkumy, używacie jej do potraw, lubicie ją? W mojej kuchni gości ona już od bardzo dawna , ale myślę, że ta przyprawa nie jest jeszcze bardzo doeceniana. Jest to potrawa typowo orientalna i wchodzi w skład popularnej przyprawy Curry. Ja sama mało o niej wiedziałam, dopóki nie zaczęłam interesować się Kuchnią Pięciu Przemian, w której dodawana jest ona praktycznie do każdej potrawy.
W smaku jest dość mdła, dlatego trzeba uważać z jej ilością. Najfajniejsze jest to, że można dodawać ją zarówno do słodkich, jak i wytrawnych potraw. Ciekawostką jest też, że Kurkuma jest świetnym barwnikiem. Dla urozmaicenia potraw, można dodać ją do ryżu, jasnych kasz lub makaronu, które nabiorą ładnego, żółtego koloru. A na Wielkanoc możemy pofarbować nią jajka (zero chemii). Moim zdaniem to właśnie „kurkumowo” żółte pisanki wyglądają najpiękniej.
Właściwości zdrowotne kurkumy
- Ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka.
- Jest także świetnym remedium na raka – jak dowodzą badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie, kurkuma „lokalizuje” złośliwe komórki rakowe i niszczy je, przez regulowanie DNA, nie atakując zdrowych komórek
- Redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.
- Hamuje rozwój cukrzycy typu II.
- Wspomaga przemianę materii.
- Hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie.
- Przyspiesza trawienie (po zjedzeniu większej ilości wizyta w toalecie gwarantowana :).
- Działa oczyszczająco na krew.
- Wspomaga działanie trzustki i wątroby.
A to wszystko dzięki Kurkuminie, polifenolowi zawartemu w Kurkumie. Należy jednak pamiętać, że dopiero użyta z pieprzem ma największe możliwości, bo to on zwiększa przyswajanie Kurkuminy przez organizm.
Złote mleko
Ostatnio bardzo często słyszy się o złotym mleku, które propagatorzy zdrowego stylu życia piją i polecają. Złote mleko to nic innego jak mleko (zwierzęce lub najlepiej roślinne) z dodatkiem pasty z kurkumy i pieprzu, które pite codziennie zmniejsza stany zapalne w organizmie i zwiększa jego odporność. Przepis na ZŁOTE MLEKO znajdziecie np. TUTAJ.
MOJE PROPOZYCJE POTRAW Z KURKUMĄ:
Kasza orkiszowa z owocami
Podobno codzienne jedzenie kurkumy przedłuża życie. Zatem może warto włączyć ją do codziennej diety?
Używacie kurkumy? Lubicie ją? Jeśli tak, to do jakich potraw ją dodajecie?
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy
https://www.pipilotka.pl/dobroczynne-przyprawy-1-cynamon/