Pyszne, zdrowe i tanie – tak najprościej można je scharakteryzować. Łatwe w przygotowaniu? Właściwie też, jeśli przymkniemy oko na to, że potrafią zafarbować praktycznie wszystko. Jednak w zamian za to oferują nam tak wiele, że nie może zabraknąć ich w naszej kuchni.
Zalety jedzenia buraków
- Są bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność, witaminę A, zwaną witaminą młodości, a także witaminę B1 (odpowiedzialną za stan umysłu i system nerwowy) i betakaroten (poprawia wygląd naszej skóry i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku).
- Mają właściwości przeciwnowotworowe, dzięki betaninie (która jest sprawcą ich pięknej barwy) – przeciwutleniaczowi, zwalczającemu wolne rodniki, niszczące nasze DNA. Picie soków z buraka może być pomocne w walce z rakiem oraz rekonwalescencji po chemioterapii.
- Skutecznie obniżają ciśnienie i zapobiega chorobom serca, dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu.
- Są nieocenione w walce z anemią, ze względu na zawarte w nich żelazo oraz kobalt (TUTAJ możecie przeczytać historię osoby, która zmagała się z takim problemem).
- Zawierają spore ilości wapnia.
- Zawierają dużą dawkę kwasu foliowego, którego nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć (więcej informacji znajdziecie TUTAJ).
- Wspomniana wcześniej betamina wspomaga również pracę wątroby i przewodów żółciowych, dlatego zaleca się spożywanie buraków i soku z nich w przypadku chorób wątroby i woreczka żółciowego. Sprawdzają się też rewelacyjnie przy leczeniu kaca.
- Sok z buraka wykazuje właściwości gojące owrzodzenie przewodu pokarmowego – łagodzi dolegliwości w przypadku wrzodów żołądka, zapalenia żołądka czy hemoroidów. Zwalcza też zgagę i zaparcia.
BURAKI A ODCHUDZANIE
- Są niskokaloryczne – mają zaledwie 38kcal w 100g.
- Zawierają sporą dawkę błonnika, który daje uczucie sytości i „wymiata” zalegające w jelitach resztki niestrawionych pokarmów.
- Pektyny w nich zawarte wspomagają trawienie.
- Hamują apetyt na słodycze.
- Niestety mają wysoki Indeks Glikemiczny – IG=64.
Podczas przygotowywania tego wpisu przeczytałam wiele artykułów na temat dobroczynnego wpływu buraków na nasz organizm i spędziłam dużo czasu na wybraniu tych najważniejszych. Jednak nie jest to nawet połowa z nich. Dlatego poniżej podaję linki do artykułów, w których znajdziecie długie listy zalet tego pięknego warzywa.
POTRAWY Z BURAKIEM W ROLI GŁÓWNEJ
Wydaje się, że burak przeżywa swoją drugą młodość i widać to na wielu blogach. Ostatnio praktycznie codziennie pojawiają się przepisy, w których gra on główną rolę. Poniżej podaję linki do najciekawszych z nich.
Ostatnio nie wyobrażam sobie tygodnia bez kupienia kilku buraków. Zajadam się nimi dość często i to nie tylko w postaci słynnych „buraczków” ze słoika. Zazwyczaj kupuję świeże, gotuję w mundurkach na parze, obieram i jem jako dodatek do obiadu.
A Wy jadacie buraki? Do jakich potraw je wykorzystujecie?
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy