O tym, że moim ulubionym posiłkiem jest śniadanie pisałam już niejednokrotnie. Chciałabym podzielić się z Wami moją miłością, dlatego dzisiaj pokażę Wam, jak pysznie możecie zacząć dzień.
Zdecydowanym zwycięzcom w śniadaniowych smakach jest dla mnie owsianka na różne sposoby – mieszam płatki owsiane z ugotowaną kaszą jaglaną (czasami kuskusem) i wieloma dodatkami. Podstawowy przepis na owsiankę wygląda u mnie tak:
PŁATKI OWSIANE LUB/I KASZA JAGLANA (50g) + SEREK WIEJSKI (100g) + SIEMIĘ LNIANE + CYNAMON + ORZECHY + OWOCE + AMARANTUS EKSPANDOWANY= PYCHA!
Płatki i siemię zalewam gorącą, przegotowaną wodą i czekam aż napęcznieją. Dodaję ugotowaną jaglankę, serek wiejski (pół opakowania), cynamon, bakalie i owoce. I wcinam najlepszy posiłek pod słońcem. Proste i pyszne :).
Zjedzenie pysznego, pełnowartościowego śniadania jest bardzo ważne – doda nam energii na cały dzień, a ciepłe z dodatkiem przypraw (cynamon, kurkuma, imbir) rozgrzeje nas w zimowe dni (jaglanka wcześniej uprażona ma właściwości rozgrzewające). Więcej o kaszy jaglanej przeczytacie TUTAJ.
A pod spodem kilka moich propozycji owsiankowych:
Z gruszką i granatem:
Jaglanka z truskawkami i gruszką, posypana amarantusem:
Mix owsiano-jaglany z jabłkiem i borówkami:
Owsianka z brzoskwiniami i czereśniami:
Owsianka z pomarańczą, gruszką i masłem orzechowym:
Owsianka z mango (idealna na zimę, kiedy brakuje nam kolorów):
Jecie owsiankę? Jeśli tak to jak ją przygotowujecie? Jakie dodatki są Waszymi ulubionymi? Dajcie znać w komentarzach.