Często piszę, że kocham słodkie śniadania, że nie mogę obyć się bez owsianek, jaglanek i omletów przykrytych górą owoców i serka wiejskiego. W TYM wpisie wyjasniałam, dlaczego takie śniadania są dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy musi podzielać moją miłość do porannych słodkości. Były też prośby o opisanie alternatyw dla takich śniadań. Dlatego dzisiaj zaczynam cykl, w którym będę Wam przedstawiać pomysły na zdrowe śniadania w wersji wytrawnej.

Zdrowe wytrawne śniadania 1

Zdrowe wytrawne śniadania 1

PASTY KANAPKOWE

Jak dla mnie jest to cudowny wynalazek. Moje kanapki nie mogą być nudne – nigdy nie potrafiłam zrozumieć mojego męża, który bez problemu zjadał chleb z serem. Dla mnie to tragedia – zero sałaty, zero kolorowych warzyw. Na szczęście za moich czasów już mu się to nie zdarza. Kanapki muszą być kolorowe, przecież jemy także oczami. Dlatego wszelkiego rodzaju pasty z dodatkiem warzyw to strzał w dziesiątkę, do tego niesamowita wygoda. Raz na kilka dni przygotowujemy takie smarowidło, potem tylko jednym pociągnięciem noża nakładamy na chleb i pyszne oraz zdrowe śniadanie gotowe.

Zdrowe wytrawne śniadania 1

Jeśli chodzi o pasty, mam swoich trzech faworytów:

Guacamole 

Najlepsze, co możemy zrobić dla swojego organizmu to włączyć awokado do diety, dlatego róbmy to jak najczęściej. Typowe guacamole zawiera dużo czosnku i cebuli. Ze względu na to, że nie chcę mieć brzydkiego oddechu, do pasty dodaję tylko znikomą ilość cebuli.

  • 1 awokado
  • odrobina cebuli pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina soki z cytryny

Awokado rozgniatam widelcem, dodaję resztę składników i gotowe.

Pasta jajeczna

Uwielbiam jajka i mogłabym je jeść codziennie, dlatego ta pasta jest moim faworytem. Ja dodaję dużo chrzanu, ale równie dobrze zamiast niego możecie dodać musztardy, szczypiorku itp.

  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki serka typu Almette
  • chrzan według uznania (u mnie dużo)

Jajko rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem oraz chrzanem.

Zielony hummus 

Ta pasta wymaga już więcej pracy, ale wynagrodzeniem jest jej kolor i smak. Dlatego zaopatrzcie się w dobry blender i do dzieła.

  • puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 5-6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
  • 10 łyżek mrożonego zielonego groszku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni do delikatnego zarumienienia, następnie mielimy je na suchy proszek. Następnie dodajemy oliwę i czynność powtarzamy aż powstanie pasta. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Na końcu hummus doprawiamy według uznania.’

O tej paście więcej możecie przeczytać TUTAJ.

Zdrowe wytrawne śniadania 1

Tak właśnie wyobrażam sobie wytrawne śniadania. Świeży chleb na zakwasie z pastą z awokado, do tego sałata i pomidor, na przykład. Spróbujcie zrobić coś takiego, a przekonacie się, że śniadanie na szybko nie musi być nudne i pozbawione wartości odżywczych. Zapakujcie sobie też dodatkową kanapkę do lunch boxa, a takie drugie śniadanie na pewno umili Wam pracę lub czas w szkole.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X