Często piszę, że kocham słodkie śniadania, że nie mogę obyć się bez owsianek, jaglanek i omletów przykrytych górą owoców i serka wiejskiego. W TYM wpisie wyjasniałam, dlaczego takie śniadania są dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy musi podzielać moją miłość do porannych słodkości. Były też prośby o opisanie alternatyw dla takich śniadań. Dlatego dzisiaj zaczynam cykl, w którym będę Wam przedstawiać pomysły na zdrowe śniadania w wersji wytrawnej.
Zdrowe wytrawne śniadania 1
PASTY KANAPKOWE
Jak dla mnie jest to cudowny wynalazek. Moje kanapki nie mogą być nudne – nigdy nie potrafiłam zrozumieć mojego męża, który bez problemu zjadał chleb z serem. Dla mnie to tragedia – zero sałaty, zero kolorowych warzyw. Na szczęście za moich czasów już mu się to nie zdarza. Kanapki muszą być kolorowe, przecież jemy także oczami. Dlatego wszelkiego rodzaju pasty z dodatkiem warzyw to strzał w dziesiątkę, do tego niesamowita wygoda. Raz na kilka dni przygotowujemy takie smarowidło, potem tylko jednym pociągnięciem noża nakładamy na chleb i pyszne oraz zdrowe śniadanie gotowe.
Jeśli chodzi o pasty, mam swoich trzech faworytów:
Guacamole
Najlepsze, co możemy zrobić dla swojego organizmu to włączyć awokado do diety, dlatego róbmy to jak najczęściej. Typowe guacamole zawiera dużo czosnku i cebuli. Ze względu na to, że nie chcę mieć brzydkiego oddechu, do pasty dodaję tylko znikomą ilość cebuli.
- 1 awokado
- odrobina cebuli pokrojona w kostkę
- sól, pieprz do smaku
- odrobina soki z cytryny
Awokado rozgniatam widelcem, dodaję resztę składników i gotowe.
Pasta jajeczna
Uwielbiam jajka i mogłabym je jeść codziennie, dlatego ta pasta jest moim faworytem. Ja dodaję dużo chrzanu, ale równie dobrze zamiast niego możecie dodać musztardy, szczypiorku itp.
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżki serka typu Almette
- chrzan według uznania (u mnie dużo)
Jajko rozgniatamy widelcem i mieszamy z serkiem oraz chrzanem.
Zielony hummus
Ta pasta wymaga już więcej pracy, ale wynagrodzeniem jest jej kolor i smak. Dlatego zaopatrzcie się w dobry blender i do dzieła.
- puszka ciecierzycy
- 4 łyżki nasion sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 5-6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
- 10 łyżek mrożonego zielonego groszku
- sól, pieprz, ostra papryka
Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni do delikatnego zarumienienia, następnie mielimy je na suchy proszek. Następnie dodajemy oliwę i czynność powtarzamy aż powstanie pasta. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Na końcu hummus doprawiamy według uznania.’
O tej paście więcej możecie przeczytać TUTAJ.
Tak właśnie wyobrażam sobie wytrawne śniadania. Świeży chleb na zakwasie z pastą z awokado, do tego sałata i pomidor, na przykład. Spróbujcie zrobić coś takiego, a przekonacie się, że śniadanie na szybko nie musi być nudne i pozbawione wartości odżywczych. Zapakujcie sobie też dodatkową kanapkę do lunch boxa, a takie drugie śniadanie na pewno umili Wam pracę lub czas w szkole.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).