Zdrowy cukier waniliowy domowej roboty już dawno chodził po mojej głowie, ale zawsze brakowało mi albo składników albo motywacji do jego zrobienia. Kiedy w końcu pojawił się u nas Thermomix wpadłam w szał mielenia, rozdrabniania, wyrabiania i gotowania i w końcu cukier waniliowy doczekał swojej kolejki.
Zdrowy cukier waniliowy
Jest to przepis tak banalny, że od teraz będzie mi wstyd, jeśli kiedyś kupię cukier wanilinowy w sklepie.
- 200g ksylitolu
- 1 laska wanilii
Laskę wanilii kroimy na kilka części i wkładamy do słoiczka z zakrętką. Odstawiamy na 2-3 dni do wyschnięcia. Po tym czasie cukier z wanilią mielimy w młynku lub blenderze. Jeśli macie Thermomixa – 15sek./ob.10.
Cena
Jak to wygląda cenowo? Postanowiłam porównać cenę zwykłego sklepowego cukru wanilinowego, cukru waniliowego bio, dostępnego w sklepach ze zdrową żywnością oraz cukru waniliowego domowej roboty na ksylitolu.
- Cukier Wanilinowy – około 0,75zł za 20g.
- Cukier Waniliowy Bio – około 1,60zł za 20g.
- Cukier Waniliowy domowej roboty na ksylitolu – 0,66zł za 20g. Kupiłam 1kg ksylitolu za około 26zł, a laskę wanilii za około 7zł.
Cukier waniliowy domowej roboty opłaca się nie tylko cenowo, ale również zdrowotnie. To kolejny produkt, dzięki któremu możemy wyeliminować bezwartościowy i tuczący biały cukier. A satysfakcja z produkcji i używania własnoręcznie zrobionego cukru waniliowego jest naprawdę duża.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy