Z racji tego, że od tygodnia posiadam piękny blender, szaleję w kuchni z nowymi przepisami. Zawsze chciałam zrobić hummus, ale brak porządnego sprzętu zawsze mnie ograniczał. Teraz w końcu mogę się wyżyć kulinarnie :). Dlatego dzisiaj mam dla Was świetny przepis na hummus, który możecie zjadać z warzywami, na naleśnikach, krakersach, czy najprościej w świecie – na kanapkach.
Przepis znalazłam TUTAJ.
Hummus z groszkiem
- puszka ciecierzycy
- 4 łyżki nasion sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 5-6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
- 10 łyżek mrożonego zielonego groszku
- sól, pieprz, ostra papryka
Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni do delikatnego zarumienienia, następnie mielimy je na suchy proszek. Następnie dodajemy oliwę i czynność powtarzamy aż powstanie pasta. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Na końcu hummus doprawiamy według uznania.