DSC_0190

Z racji tego, że od tygodnia posiadam piękny blender, szaleję w kuchni z nowymi przepisami. Zawsze chciałam zrobić hummus, ale brak porządnego sprzętu zawsze mnie ograniczał. Teraz w końcu mogę się wyżyć kulinarnie :). Dlatego dzisiaj mam dla Was świetny przepis na hummus, który możecie zjadać z warzywami, na naleśnikach, krakersach, czy najprościej w świecie – na kanapkach.

Przepis znalazłam TUTAJ.

Hummus z groszkiem

  • puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki nasion sezamu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 5-6 łyżek przegotowanej, zimnej wody
  • 10 łyżek mrożonego zielonego groszku
  • sól, pieprz, ostra papryka

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni do delikatnego zarumienienia, następnie mielimy je na suchy proszek. Następnie dodajemy oliwę i czynność powtarzamy aż powstanie pasta. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Na końcu hummus doprawiamy według uznania.

DSC_0172

DSC_0179

DSC_0180

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X