Jak Wam mija długi weekend??? odpoczywacie, czy spędzacie go aktywnie?? Ja muszę przyznać, że jeszcze dzisiaj nie ruszyłam tyłka, ale myślę, że później pójdę pobiegać lub wybiorę się chociaż na spacer. Mimo wszystko, jak na razie jestem zadowolona z weekendu, ponieważ wczoraj zamknęłam się w kuchni z dużą dynią i dokonałam kilku rewolucji.
Dzisiaj chciałabym pochwalić się zupą dyniową, na którą przepis znalazłam na stronie poświęconej gotowaniu według zasad Kuchni Pięciu Przemian o nazwie Kuchnia Kreatywna. Zupa wyszła pyszna – jest lekka i niesamowicie aromatyczna. Do tego zawiera dużo czosnku, który na pewno wzmocni naszą odporność w zimne, jesienne dni.
Przepis na zupę możecie znaleźć TUTAJ, ale żeby było Wam łatwiej, podaję go Wam też tutaj:
ZUPA DYNIOWA
- 1 kg dyni pokroić w grubą kostkę, porcjami podsmażać na głębokim oleju.
- k – do garnka włożyć 1/2 umytego i pokrojonego na kawałki kurczaka lub 60 dag skrzydełek, zalać:
- g – ok. 3 l wrzątku, dodać 1 łyżeczkę tymianku,
- sł – 1 łyżeczkę kminku,
- sł – 3 przepołowione marchewki,
- sł – 2 przepołowione pietruszki,
- o – 1 łyżeczkę imbiru,
- o – 1/4 łyżeczki chili,
- o – 4 grube pory w całości (białe części),
- o – 6 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
- sn – 1/2 łyżeczki warzywnej przyprawy do zup,
- sn – 2 łyżeczki soli (do smaku).
- Gotować do miękkości (ok. 1 godz.), wyjąć kurczaka, marchewkę i pietruszkę, a dodać:
- k – 1 łyżeczkę soku z cytryny,
- g – 1 łyżeczkę kurkumy,
- sł – 1 kg pokrojonej dyni.
- Gotować 30min.
- o – posypać czarnym pieprzem,
- sn – zmiksować z pozostawionym w zupie porem, dosolić i gotować jeszcze 10min.
Uwagi Autorki: Można zupę gotować na kości wołowej, wówczas już na talerzu wlać łyżkę kwaśnej śmietany. Zupa jest bardzo zdrowa.
Przepis był na 3 litry zupy, dlatego resztę przelałam do słoików i tym sposobem mam zapas na cały tydzień.