Ten przepis czekał na publikację długo, ale w końcu ujrzał światło dzienne. Jest to idealny pomysł na śniadanie białkowo-tłuszczowe lub po prostu na ciekawy posiłek. Ja jadam szakszukę na śniadanie, ale z powodzeniem można przyrządzić ją na obiad czy kolację. Zobaczcie jak łatwo ją przyrządzić.
Szakszuka – proste i pyszne śniadanie
Lato to idealny czas na szakszukę – możemy użyć świeżych pomidorów, które będą idealne do tego dania. Nie oznacza to, że zimą mamy sobie to danie odpuścić – wtedy wystarczy użyć pomidorów krojonych z puszki lub passaty.
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- puszka krojonych pomidorów lub 2 świeże pomidory
- 3 jajka
- sól, pieprz i oregano do smaku
Na patelni średniej wielkości roztapiamy masło i podsmażamy chwilę czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki lub sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę świeże pomidory. Doprawiamy i mieszamy. Smażymy prze kilka minut do momentu odparowania wody. Następnie łyżką robimy okrągłe rowki, gdzie wbijamy jaja. Przykrywamy wszystko i smażymy na małym ogniu do momentu ścięcia jajek.
Szakszukę jem bez żadnych dodatków, jednak podana z chlebem żytnim lub bagietką będzie smakowała rewelacyjnie.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy