Od wielu lat słyszę o wspaniałych właściwościach karobu, ale dopiero niedawno zdecydowałam się na jego zakup. I bardzo się z tego cieszę. Bo to kolejny produkt, z którego jestem w stu procentach zadowolona. A co kryje w sobie ten niepozorny brązowy proszek?

Karob alternatywą dla kakao?

Karob, inaczej chlebek świętojański jest bardzo popularnym produktem w Azji mniejszej i rejonie Morza Śródziemnego. Z owoców (chociaż słyszałam, że to tak naprawdę warzywa) drzewa świętojańskiego, które wyglądają jak czarne strąki fasoli, wytwarza się proszek lub melasę, które mają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Dlaczego warto wprowadzić karob do diety?

  • Nie zawiera kofeiny i tebrominy –  w przeciwieństwie do kakao, karob nie zawiera substancji stymulujących, dlatego jest lepszym wyborem zwłaszcza dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.
  • Jest bogaty w żelazo, białko, magnez, selen, fosfor oraz wapń (którego ma 3 razy więcej niż kakao).
  • Jest bombą witaminową – zawiera witaminy A, D, E i z grupy B (ciekawostką jest, że zawiera witaminę B12, która występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego karob polecany jest weganom i wegetarianom). 
  • Wspomaga procesy trawienne – dzięki swojej kleistej konsystencji pomaga usuwać pokarm z jelita grubego.
  • Polecany alergikom – karob nie zawiera żadnych alergenów.
  • Bogaty w przeciwutleniacze.
  • Reguluje poziom glukozy we krwi i obniża cholesterol.
  • Jest dobrym środkiem na biegunkę.
  • Działa wykrztuśnie – dlatego polecany jest palaczom, którzy rzucają palenie i osobom z kaszlem. Dzięki tym właściwościom karob może przeciwdziałać astmie, alergiom i chorobom nowotworowym płuc.
  • Jest dużo mniej kaloryczny od kakao, które zawiera dużą ilość tłuszczów (łyżeczka kakao – 45kcal, łyżeczka karobu – 13).
  • Jest bogaty w błonnik – zawiera go kilka razy więcej niż kakao.
  • Jest dużo tańszy od kakao – 250g karobu kosztuje około 5zł, 250g kakao – 25zł.

Zastosowanie karobu

Zacznijmy od tego, że karob dostępny jest w dwóch formach. Pierwsza to proszek wyglądem przypominający słabej jakości kakao. I właśnie jako jego zamiennik możemy go stosować. Do owsianki, do ciepłych napojów (ja piję z kawą zbożową, dzieciom można zrobić karob na mleku), do ciast i ciasteczek. Można też z jego dodatkiem zrobić pyszną czekoladę ala Nutella. 

Druga forma to płynna – melasa z karobu. Jej używamy jako bardzo zdrowego słodzika do napojów i deserów.

Karob alternatywą dla kakao

 

Myślę, że warto otwierać się na nowe, zdrowsze alternatywy popularnych produktów. Ja sama bardzo lubię odkrywać takie nowości i dowiadywać się o ich dobroczynnym wpływie na zdrowie. Zwłaszcza teraz, kiedy mam małe dziecko. Karob to kolejny produkt, który na stałe zagościł w mojej kuchni i używam go bardzo często.

Znacie karob? Używacie? Lubicie jego smak?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Dlaczego warto jeść dynię?

Dlaczego warto jeść kaszę orkiszową?

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X