kurczak pieczony

Weekendy mijają zdecydowanie zbyt szybko, ale to chyba zasługa tego, że ostatnio mamy je bardzo intensywne i nie ma czasu na nudę. Dobrze, bo nie ma nic gorszego niż poczucie zmarnowanego czasu wolnego. Mój idealny weekend jest wypełniony pichceniem w kuchni, chwilami spędzonymi rodziną i znajomymi, czytaniem książek i spacerami z mężem. A u Was? Jak wygląda Wasz idealny weekend?

Ze względu na to, że ostatnio wiele czasu spędzam w kuchni, udaje mi się wypróbować wiele nowych przepisów, którymi potem mam szansę się z Wami podzielić. Dzisiejsza potrawa – kurczak pieczony, jest jedną z najbardziej udanych w ostatnim czasie i polecam wypróbować ją zanim dynie znikną ze sklepów. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ja zmodyfikowałam go trochę po swojemu.

Kurczak pieczony z dynią

Porcja dla dwóch osób:

  • dwa udka z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 duży ząbek czosnku
  • skórka z połowy cytryny
  • rozmaryn
  • 2-3 ziemniaki
  • kawałek dyni (pół piżmowej, 1/4 zwyczajnej)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego

Udka nacieramy pastą zrobioną z curry, czosnku przeciśniętego przez praskę i skórki cytrynowej (nie zapomnijmy o zakamarkach pod skórą), następnie posypujemy rozmarynem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Ziemniaki i dynię kroimy w kostkę, posypujemy curry i rozmarynem, dodajemy olej i mieszamy. Wykładamy na blachę kurczaka i pieczemy w 180-200 stopniach przez około 30minut*. Następnie dokładamy warzywa i  pieczemy przez następne 20-30minut. 

* Jak widzicie na zdjęciu, pierwszy raz to danie piekłam w naczyniu żaroodpornym, ale zdecydowanie lepiej sprawdza się pieczenie na blaszce – kurczak i warzywa idealnie się wypiekają.

kurczak pieczony

To danie to naprawdę mistrzostwo, mimo niskiego poziomu trudności. Jemy je bardzo często, żeby nacieszyć się ostatnimi smakami jesieni. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

  • Wiola

    Robiłam to danie jak tylko pojawiło się na Kwestii Smaku. Dobre było, ale jak dla mnie za dużo tam curry. W ogóle Kwestia ma mnóstwo świetnych przepisów, z dynią robiłam wczoraj zapiekankę z mięsem mielonym, ryżem, soczewicą i pomidorami, polecam, wyszła pycha 🙂

    • Ja też nie jestem wielką miłośniczką curry, ale w tym daniu odpowiada mi jak najbardziej. Może po rpostu dodaj mniej? Ja nigdy nie trzymam się ściśle przepisów :). Pozdrawiam :).

  • Magdalena Baran

    w takich momentach zaczynam tęsknić za mięskiem:) ale tylko troszkę:) ja coś nie mam szczęścia do dyni- przywiozłam sobie kilka sztuk różnych rodzajów i próbuję po kolei (a od lat nie jadłam dyni) ale jakieś takie mdłe wychodzą- i to nie kwestia przyprawienia a chyba dyni uprawianych pod supermarkety;( ale spróbuję jeszcze zapiec z ziemniakami lub ugotować w gulaszu warzywnym- może jeszcze coś z nich będzie:)

    • Dynia ma to do siebie, że jest mdła. Tak samo jak bataty. Jednak to one są mniej przeze mnie lubiane. Musisz ją dobrze przyprawić, żeby była zjadliwa :).

  • Pingback: Lekkie potrawy sylwestrowe | Pipilotka - blog o zdrowym stylu życia()

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą kilkumiesięcznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Udanej soboty     coffe coffeebreak saturday coffeetimehellip
  • Od dawna chodzia za mn myl eby ogarn diet ihellip
  • wito Zakochanych? U nas jest codziennie zwaszcza odkd pojawia sihellip
  • Moe nie wyglad ale ten budy jaglaney jest naprawd pysznyhellip
  • Poniedziaek nie zacz si najlepiej ale moe si skoczy dobrzehellip
  • Lubicie wosk kuchni? Ja bardzo zwaszcza takie cuda  Gnochihellip
  • Jeli chodzi o gotowanie i zdrow diet jestem zwolenniczk prostotyhellip
  • Tusty czwartek to dla mnie kolejki w piekarniach i cukierniachhellip
  • Po wczorajszych warsztatach ekopeelingu z accorhotelspolska i ministerstwodobregomydla czuj sihellip
Archiwum


X