19

Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszny, lekki i szybki przepis na obiad, który ostatnio króluje w mojej kuchni:

PAPRYKA FASZEROWANA

  • 1 mała papryka
  • 100g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 łyżki ryżu pełnoziarnistego (około 30g)
  • 1 marchewka
  • Mały kawałek selera
  • 2 pieczarki
  • Pół małej cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, zioła (do wyboru)
  • Ewentualnie 2 łyżeczka przecieru pomidorowego (ja użyłam domowej roboty)

 Paprykę przekroić na pół i wyczyścić z gniazda nasiennego. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać mięso, startą marchewkę, selera i pieczarki. Smażyć przez dosłownie kilka minut. Na końcu dodać przyprawy i zioła. Po tym czasie, nafaszerować paprykę i ugotować na parze, ewentualnie dusić na głębokiej patelni lub w garnku z małą ilością wody aż mięso i papryka będą miękkie. Jeśli wolicie, możecie nafaszerować paprykę surowym mięsem i warzywami, ale osobiście uważam, że podsmażenie nadaje im lepszy smak.

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X