Na prośbę Megulencji przygotowałam jedną z potraw wigilijnych, które możecie przygotować w tym roku. Wybrałyśmy rybę po grecku – jest dość łatwa w przygotowaniu i można zrobić ją w wersji light, którą to oczywiście wybrałam :D. ENGLISH VERSION IS BELOW THE POLISH RECIPE.

Ryba po grecku7

RYBA PO GRECKU

  • około 500g ryby (dorsz, mintaj)
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • słoik przecieru pomidorowego domowej roboty lub puszka pomidorów bez skórki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Rybę solimy, pieprzymy, skrapiamy cytryną i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce, pora i cebulę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy lub kokosowy i dodajemy warzywa oraz przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Następnie dodać przecier pomidorowy lub pomidory. Gotujemy aż warzywa nabiorą odpowiedniej gęstości. W tym samym czasie rybę gotujemy na parze lub pieczemy w folii w piekarniku (180 stopni około 20 minut – w zależności od grubości). Następnie dno naczynia żaroodpornego (będzie można odgrzać jw piekarniku jeśli zostanie) wykładamy warstwą gorących warzyw, na to kładziemy rybę i przykrywamy warzywami. Jeśli zostanie nam ryby i warzyw, czynność powtarzamy – mi wyszły dwie warstwy.  Ostatnia warstwa to warzywa. Można podawać z ryżem, żeby było bardziej syte. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy ryba przejdzie sosem. Smacznego :).

FISH IN GREEK SAUCE

  • 500g fish (cod, pollock)
  • 4 big carrots
  • 1 big parsley root
  • 1 small leek
  • a piece of celery root
  • 1 onion
  • 1 jar of homemade tomato concentrate, tomato paste or 1 can of tomatoes
  • 2 bay leaves
  • 3 allspice grains
  • salt, pepper

Put salt and pepper on the fish and keep it in the fridge for couple of hours. Grate carrot, parsley, celery, chop onions and leek. Cook on low heat on a pan with hot oil (e.g. coconut, rapeseed) until it gets soft – add a little water and cover the pan. Then add tomato concentrate or tomatoes. Cook untill it gets thick. Roast or steam the fish at the same time. Put one layer of hot vegetables in a heatproof dish (you can heat it later), then cover it with the fish. Repeat the action – it depends how big is the dish, the smaller, the more layers. Vegetables have to be the top layer. Now it’s ready to eat. You can eat it with rice or bread. It tastes even better after couple of hours. Enjoy your meal :).

Ryba po grecku4

Ryba po grecku5

Ryba po grecku6

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X