Co to jest tapioka i jak ją jeść? Kiedy zobaczyłam te białe kuleczki podobne do styropianu od razu zapragnęłam je kupić, ale kompletnie nie wiedziałam co z nimi zrobić. Uwielbiam takie dziwne wynalazki. Dlatego, kiedy tylko nadarzyła się taka okazja zamówiłam paczuszkę tapioki.

Co to jest tapioka i jak ją jeść?

Tapioka jest kaszą wytworzoną z egzotycznej rośliny zwanej maniokiem. Maniok to popularna w Ameryce Południowej i Afryce roślina bulwiasta. Jest on tym samym dla nich czym dla nas ziemniak. Najbardziej popularna u nas jest tapioka, ale można też spotkać się z mąką, z której można wypiekać chleb lub placki, nadaje się również do zagęszczania sosów czy robienia kisielu (zachowuje się dość podobnie do mąki ziemniaczanej).

WŁAŚCIWOŚCI TAPIOKI

  • Jest hypoalergiczna.
  • Nie zawiera glutenu – idealna dla osób chorych na celiakię oraz z alergią na gluten.
  • Lekkostrawna – idealna dla osób starszych i dzieci oraz osób borykających się z wrzodami żołądkowymi lub innymi problemami trawiennymi.
  • Zawiera małe ilości białka  – w 90% składa się z lekkostrawnych węglowodanów.
  • Nie zawiera cholesterolu.
  • Ma neutralny smak – dlatego można wykorzystać ją w kuchni do zrobienia wielu różnorodnych potraw.
  • Wartości odżywcze – w 100g zawiera: 0,19g białka, 0,02g tłuszczu, 88,69g węglowodanów i 0,9g błonnika.

Staram się zawsze jeść produkty, które nie tylko smakują, ale również mają pozytywny wpływ na mój organizm. Akurat tapioka nie jest bombą witaminowo-minerałową, ale jeśli dodamy owoce i mleko kokosowe, nabiera wartości.

Co to jest tapioka i jak ją jeść?

PRZEPISY NA TAPIOKĘ

Ze względu na swój neutralny smak tapiokę można przyrządzić na wiele sposobów. Jednak najczęsciej używana jest do produkcji deserów. Poniżej znajdziecie kilka propozycji.

  • Bubble Tea – to coraz bardziej popularny napój na bazie tapioki i herbaty. Oczywiście, robimy w zdrowszej wersji z miodem lub ksylitolem zamiast cukru.
  • Pudding kokosowy – na widok tego deseru cieknie mi ślinka i na pewno zrobię go wkrótce. Przypomina mi on ryż na mleku z dzieciństwa tylko dużo smaczniejszy. Jest też wersja czekoladowa i z matchą.
  • Pudding kokosowy z truskawkami –  tutaj macie wersję z truskawkami.
  • Ciasto z tapioką – ciekawe ciasto, które zrobi wrażenie na każdym.
  • Śniadaniowy placek – alternatywa dla standardowych śniadań, kiedy mamy więcej czasu.

Te przepisy powodują, że chcę biec do kuchni i zabrać się za gotowanie. Uwielbiam takie wynalazki. Taki deser nie tylko świetnie smakuje, ale również wygląda nieziemsko. 

Próbowaliście kiedyś tapioki? Jak ją oceniacie?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Budyń z nasion chia – idealny letni deser/śniadanie

Dlaczego warto jeść kaszę orkiszową?

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X