W tym roku postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i zrobić naturalnie farbowane pisanki. Poszperałam w Internecie i znalazłam wiele ciekawych pomysłów, które przetestowałam i mogę Wam teraz pokazać. Z góry zaznaczam, że jajka farbowane naturalnie nie będą miały idealnych, równomiernych kolorów (przynajmniej mi nie wyszły), ale to właściwie dodaje im uroku.

1

Naturalnie farbowane pisanki

BARWA ŻÓŁTA

Kurkuma

Jajka ugotować, do miski wlać około 1L wrzącej wody, dodać 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Zamieszać i włożyć jajka. Trzymać w zalewie około 2 godziny.

Naturalnie farbowane pisanki

BARWA BRĄZOWA

Łupiny Cebuli 

Dwie garści łupin zalać około 1L wody. Gotować przez 15 minut. Odcedzić łupiny, do wywaru dodać 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Delikatnie włożyć surowe jajka i gotować do uzyskania pożądanego koloru.

Naturalnie farbowane pisanki

BARWA NIEBIESKA

Liście Czerwonej Kapusty

Pół główki kapusty pokroić drobno (można później doprawić i zjeść) i zalać około 1L wody. Gotować przez 30 minut. Odcedzić i dodać do wywaru 2 łyżki soli i 2 łyżki octu. Zanurzyć ugotowane jajka i zostawić do uzyskania pożądanego koloru (intensywny kolor uzyskamy po zostawieniu na całą noc).

Naturalnie farbowane pisanki

BARWA RÓŻOWA

Cebula Czerwona

Dwie garści łupin zalać około 1L wody. Gotować przez 15 minut. Odcedzić łupiny, do wywaru dodać 3 łyżki soli i 3 łyżki octu. Delikatnie włożyć surowe jajka i gotować do uzyskania pożądanego koloru.

Zafarbowane jajka warto natrzeć masłem, żeby ładnie się błyszczały.

Jeśli chcecie uzyskać więcej ciekawych kolorów, polecam zajrzeć na tutaj: NATURALNE PISANKI.

Naturalnie farbowane pisanki

Jak dla mnie to rewelacja. Naturalnie farbowane pisanki wyglądają naprawdę ciekawie, a przy ich farbowaniu miałam dużo frajdy. Najlepsze jest to, że takie jajka możemy jeść bez obaw, bo są pofarbowane naturalnie.

A jakie Wy macie sposoby na farbowanie jajek? Jeśli macie pomysły na inne kolory, podzielcie się. Chętnie je wypróbuję.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

3 zdrowe słodkości na Wielkanoc

Wielkanocne słodkości bez cukru

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X