Drożdżowe bułeczki jagodowe i truskawkowe to mój smak dzieciństwa, dlatego raz na jakiś czas pozwalam sobie na przygotowanie tych pyszności w zdrowszej wersji. Przepis jest dość prosty, znaleziony na blogu poświęconemu kuchni Pięciu Przemian. Przepis skopiowałam, żeby było Wam łatwiej i trochę zmodyfikowałam, jak zwykle. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ.

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

  • k – 500g mąki pszennej chlebowej*,
  • k – 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 14g świeżych),
  • g – 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • sł – 250 ml mleka,
  • sł – 1 jajko,
  • sł – 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego,
  • sł – 1/2 szklanki ksylitolu

Nadzienie

  • sn – 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • k – 300g jagód/truskawek,
  • g – szczypta kurkumy,
  • sł – 3 łyżki ksylitolu,
  • o – szczypta imbiru.
  • Składniki nadzienia dobrze wymieszać. 

*Ja użyłam zwykłej pszennej, w zeszłym roku piekłam na orkiszowej pełnoziarnistej – były bardziej razowe, ale też dobre. Myślę, że najlepiej pomieszać mąkę razową ze zwykłą pszenną, wtedy bułeczki będą puszyste, ale zdrowsze.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, wlać mleko i dodać jajko – całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść mięciutkie, bardzo plastyczne ciasto – trzeba dość długo zagniatać, żeby nie było za tęgie. Zostawić je na 1-1,5godz. do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 równych części. Uformować kuliste bułeczki i zostawić na 15min do napuszenia. Z każdej kuleczki zrobić placuszek, a na jego środku umieścić kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego. Placuszki zlepiać jak pierogi, dokładnie dociskając brzegi. Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Już gotowe umieścić na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45min. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 220st i piec przez ok.15min.

 Jagodzianki wychodzą pyszne i mięciutkie – po prostu rozpływają się w ustach.

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Truskawianki są dużo bardziej wilgotne, ze względu na większą ilość soku w owocach – po prostu coś pysznego.

 

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Oczywiście, jako fanka dużej ilości nadzienia dodałam za dużo owoców i sok aż się z nich wylewał. Nie zmienia to faktu, że bułeczki jagodowe i truskawkowe wyszły pysznie i polecam je każdemu łasuchowi. Zamiast kupować drożdżówki w piekarni możemy upiec swoje własne i zabrać je do pracy lub dać dzieciakom do szkoły na drugie śniadanie.

A jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Może macie jakieś wyjątkowe przepisy, którymi chcielibyście się podzielić?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą kilkumiesięcznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Takie pysznoci zjada moja crka na niadanie Na szczcie sihellip
  • Idealna kolacja? Warzywa na patelni z odrobin mozzarelli  Zdrowohellip
  • A trudno uwierzy e s one tak pyszne jak wygldajhellip
  • U nas w parku jeszcze troch jesieni Teraz czekam nahellip
  • Kto chtny na rozgrzewajc zup meksykask? To i inne pysznocihellip
  • niadanie idealne  kasza bulgur z serkiem wiejskim bananem gruszkhellip
  • Moje drugie niadanie  Domowa bueczka z awokado i pomidoremhellip
  • Dziecko zasno a mama ukrada mu miciutki kocyk zrobia sobiehellip
  • Dlaczego tylko rodzice maj je pancakes na niadanie? Dzisiaj ihellip
Archiwum


Polecane
X