Drożdżowe bułeczki jagodowe i truskawkowe to mój smak dzieciństwa, dlatego raz na jakiś czas pozwalam sobie na przygotowanie tych pyszności w zdrowszej wersji. Przepis jest dość prosty, znaleziony na blogu poświęconemu kuchni Pięciu Przemian. Przepis skopiowałam, żeby było Wam łatwiej i trochę zmodyfikowałam, jak zwykle. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ.

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

  • k – 500g mąki pszennej chlebowej*,
  • k – 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 14g świeżych),
  • g – 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • sł – 250 ml mleka,
  • sł – 1 jajko,
  • sł – 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego,
  • sł – 1/2 szklanki ksylitolu

Nadzienie

  • sn – 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • k – 300g jagód/truskawek,
  • g – szczypta kurkumy,
  • sł – 3 łyżki ksylitolu,
  • o – szczypta imbiru.
  • Składniki nadzienia dobrze wymieszać. 

*Ja użyłam zwykłej pszennej, w zeszłym roku piekłam na orkiszowej pełnoziarnistej – były bardziej razowe, ale też dobre. Myślę, że najlepiej pomieszać mąkę razową ze zwykłą pszenną, wtedy bułeczki będą puszyste, ale zdrowsze.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól, wlać mleko i dodać jajko – całość dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i resztę składników. Zagnieść mięciutkie, bardzo plastyczne ciasto – trzeba dość długo zagniatać, żeby nie było za tęgie. Zostawić je na 1-1,5godz. do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 równych części. Uformować kuliste bułeczki i zostawić na 15min do napuszenia. Z każdej kuleczki zrobić placuszek, a na jego środku umieścić kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego. Placuszki zlepiać jak pierogi, dokładnie dociskając brzegi. Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie, lecz zdecydowanie rolować, nadając im kształt owalnych bułeczek. Już gotowe umieścić na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45min. Wstawiać do piekarnika nagrzanego do 220st i piec przez ok.15min.

 Jagodzianki wychodzą pyszne i mięciutkie – po prostu rozpływają się w ustach.

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Truskawianki są dużo bardziej wilgotne, ze względu na większą ilość soku w owocach – po prostu coś pysznego.

 

Bułeczki jagodowe i truskawkowe

Oczywiście, jako fanka dużej ilości nadzienia dodałam za dużo owoców i sok aż się z nich wylewał. Nie zmienia to faktu, że bułeczki jagodowe i truskawkowe wyszły pysznie i polecam je każdemu łasuchowi. Zamiast kupować drożdżówki w piekarni możemy upiec swoje własne i zabrać je do pracy lub dać dzieciakom do szkoły na drugie śniadanie.

A jakie są Wasze smaki z dzieciństwa? Może macie jakieś wyjątkowe przepisy, którymi chcielibyście się podzielić?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


Polecane
X