Makarony długo były produktem niedozwolonym w mojej kuchni. Uwierzyłam, że jedząc je nie schudnę/przytyję. Na szczęście, szybko zrozumiałam, że nie chodzi o to, że je jemy, tylko z czym. Dlatego zamiast zawiesistych sosów przerzuciłam się na olej kokosowy, warzywa i chude mięso. I tym sposobem powstają naprawdę pyszne połączenia! Sami zobaczcie.

Makaron z indykiem i cukinią

Jest tylko jeden rodzaj makaronu jaki uznaję w swojej kuchni. Odkryła go przypadkowo moja mama, kiedy byłam promocja w Biedronce. Są to makarony marki Barilla i zgodnie z całą rodziną uznaliśmy je za najlepsze. I nie jest to reklama. Nie kleją się i smakuje naprawdę dobrze. Dlatego polecam Wam je serdecznie.

Makaron z indykiem i cukinią

  • 500g mięsa gulaszowego z indyka*
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek***
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz, oregano
  • złocista  przyprawa do kurczaka**

* Kupuję je w Lidlu. Jest to mięso z uda, już pokrojone. Można zastąpić mięsem z udka kurczaka lub ewentualnie z piersi indyczej lub kurczaka, ale wtedy danie będzie bardziej suche.

**Lubię nią przyprawiać mięso, bo nadaje fajnego smaku, a nie zawiera cukru i niepotrzebnych składników.

*** Jeśli nie mamy lub nie lubimy pieczarek, danie jest równie dobre bez nich.

Doprawiamy mięso i smażymy je na oleju kokosowym. Następnie dodajemy cebulę i cukinię pokrojone w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki i solimy do smaku. Smażymy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy oregano. Makaron gotujemy al dente, następnie najlepiej przełożyć go na patelnię z naszym mięsem i wymieszać, dzięki temu nie zmarnujemy aromatycznego oleju, który nada makaronowi pysznego smaku.

Makaron z indykiem i cukinią

To danie jest niesamowicie szybkie w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne, dlatego lubię je przyrządzać. Jedyne co mnie powstrzymuje od jedzenia go kilka razy w tygodniu to zdrowy rozsądek, który podpowiada mi, że makaron jedzony codziennie to przesada :).


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Lekka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X