Makarony długo były produktem niedozwolonym w mojej kuchni. Uwierzyłam, że jedząc je nie schudnę/przytyję. Na szczęście, szybko zrozumiałam, że nie chodzi o to, że je jemy, tylko z czym. Dlatego zamiast zawiesistych sosów przerzuciłam się na olej kokosowy, warzywa i chude mięso. I tym sposobem powstają naprawdę pyszne połączenia! Sami zobaczcie.

Makaron z indykiem i cukinią

Jest tylko jeden rodzaj makaronu jaki uznaję w swojej kuchni. Odkryła go przypadkowo moja mama, kiedy byłam promocja w Biedronce. Są to makarony marki Barilla i zgodnie z całą rodziną uznaliśmy je za najlepsze. I nie jest to reklama. Nie kleją się i smakuje naprawdę dobrze. Dlatego polecam Wam je serdecznie.

Makaron z indykiem i cukinią

  • 500g mięsa gulaszowego z indyka*
  • 1 cukinia
  • kilka pieczarek***
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól, pieprz, oregano
  • złocista  przyprawa do kurczaka**

* Kupuję je w Lidlu. Jest to mięso z uda, już pokrojone. Można zastąpić mięsem z udka kurczaka lub ewentualnie z piersi indyczej lub kurczaka, ale wtedy danie będzie bardziej suche.

**Lubię nią przyprawiać mięso, bo nadaje fajnego smaku, a nie zawiera cukru i niepotrzebnych składników.

*** Jeśli nie mamy lub nie lubimy pieczarek, danie jest równie dobre bez nich.

Doprawiamy mięso i smażymy je na oleju kokosowym. Następnie dodajemy cebulę i cukinię pokrojone w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki i solimy do smaku. Smażymy aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy oregano. Makaron gotujemy al dente, następnie najlepiej przełożyć go na patelnię z naszym mięsem i wymieszać, dzięki temu nie zmarnujemy aromatycznego oleju, który nada makaronowi pysznego smaku.

Makaron z indykiem i cukinią

To danie jest niesamowicie szybkie w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne, dlatego lubię je przyrządzać. Jedyne co mnie powstrzymuje od jedzenia go kilka razy w tygodniu to zdrowy rozsądek, który podpowiada mi, że makaron jedzony codziennie to przesada :).


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Lekka zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


Polecane
X