Nie wiem jak Wy, ale ja jestem w ciągłym niedoczasie i gotowanie wymyślnych dań to ostatnia rzecz, o której myślę. Dlatego ostatnio królują u mnie turbo szybkie dania, co nie oznacza, że nie są dobre czy zdrowe. Wręcz przeciwnie, uważam, że moje dzisiejsze menu jest naprawdę pyszne.
Przykładowe Zdrowe Menu 49 bez mięsa
Nie jestem wegetarianką, ale zdarzają się dni, kiedy nie jem mięsa i jest mi z tym całkiem dobrze. Zwłaszcza, że przekonałam się do tofu, które kiedyś totalnie mi nie podchodziło, nawet dobrze przyprawione. Ale okazało się, że tofu wędzone jest całkiem dobre i na stałe zagościło w mojej kuchni.
Jak zwykle jem też dużo warzyw i owoców, bo bez nich nie wyobrażam zdrowej diety. Jeśli chcecie zobaczyć jak przygotowuję te dania, zapraszam Was gorąco do obejrzenia filmu na YouTube. W końcu spełniłam swoje małe marzenie i nagrałam swój pierwszy Foodbook. Nie jest doskonały, ale uczę się i mam nadzieję, że z filmu na film będzie lepiej :). Koniecznie dajcie znać co o nim myślicie! Film znajdziecie TUTAJ.
Śniadanie
Kasze to mój najczęstszy wybór w okresie jesienno-zimowym, kiedy to lubię jeść ciepłe śniadania. Właściwie całkowicie odstawiłam płatki owsiane, bo okazało się, że kasza owsiana jest jeszcze smaczniejsza. Ostatnio też zaczęłam dorzucać truskawki, oczywiście mrożone, bo te o tej porze roku to jedyna opcja. Świeże truskawki są naładowane chemią i bez smaku.
40g kaszy orkiszowej, 5g wiórków kokosowych, 5g nasion chia, szczypta cynamonu – zagotowujemy, dorzucamy pół banana pokrojonego w kostkę i kilka truskawek, czekamy aż kasza wsiąknie wodę – ja zostawiam na noc
Drugie śniadanie
Pewnie wydam Wam się już totalnie nudna z tym koktajlem, ale ja naprawdę nie wyobrażam sobie innego drugiego śniadania. Odkąd skończył się sezon na arbuzy, do koktajlu zaczęłam dodawać ananasa, którego bardzo lubię, dlatego taka zamiana nie martwi mnie zupełnie :).
Garść szpinaku, gruby plaster ananasa, dość duża pomarańcza, spirulina, woda
Obiad
Wrapy to jeden z najszybszych obiadów jakie przygotowuję. Placki może nie mają idealnego składu, ale od czasu do czasu lubię je zjeść, zwłaszcza kiedy nie mam czasu na inny obiad. To jest takie proste, że nie może się udać!
1 placek pszenny, pół kostki tofu wędzonego (ja kupuję w Lidlu), kilka pomidorków koktajlowych, kilka korniszonów, łyżeczka musztardy
Podwieczorek
Ryż z jabłkami to ulubione danie mojej córki. Najfajniejsze jest to, że jest bez cukru i słodzików, a ona i tak zjada je z chęcią. Ja też pokochałam ryż z jabłkami na nowo, kiedy zaczęłam wyjadać po niej resztki :). I teraz od czasu do czasu serwuję je sobie na podwieczorek.
5 łyżeczek ugotowanego ryżu, 1 jabłko starte na drobnych oczkach, sczypta cynamonu, kilka łyżeczek jogurtu naturalnego – ryż z jabłkami i cynamonem podgrzewamy, następnie mieszamy z jogurtem naturalnym
Kolacja
Z tą sałatką jestem równie nudna, co z koktajlem. Ale co ja poradzę, że jest ona pyszna? Połączenie buraka i serka kanapkowego uwielbiam i nie zapowiada się, żeby miało się coś w tej kwestii zmienić.
Garść miksu sałat lub sałaty lodowej, kilka pomidorków koktajlowych, ogórek zielony i burak pokroje w kawałki oraz pasek sera kanapkowego pokruszonego do sałatki (około 20g); sos – łyżeczka oleju lnianego, pół łyżeczki musztardy; 2 kromki chleba żytniego z hummusem z Lidla
W tym menu zebrałam wszystkie dania, które są ostatnio moimi ulubionymi. Lubię je za to, że są lekkie, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Mam nadzieję, że Wam też przypadną do gustu!
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy