Weekend to czas rozluźnienia. Większość z nas przestaje myśleć o pracy i przestawia się na tryb „wakacyjny”. A jak mamy wakacje, to pozwalamy sobie na wszystko. I często przez te dwa dni nasza dieta, czy postanowienie zdrowego odżywiania idą w niepamięć. Jednak, wcale nie musi tak być. Nie oznacza to, że w weekend musimy wszystkiego sobie odmawiać. Wystarczy przygotować zdrowe weekendowe menu, które pozwoli nam poczuć się rozpieszczonymi.

Zdrowe weekendowe menu

Zdrowe weekendowe menu

W weekend zazwyczaj mamy więcej czasu, żeby upichcić coś pysznego. Z drugiej strony szkoda go marnować na siedzenie w kuchni. Mam dla Was fajne rozwiązanie. Dania, które wymagają średniego zaangażowania, to znaczy trzeba poświęcić im tylko trochę więcej czasu niż zazwyczaj.

Śniadanie

Placuszki a’la pancakes

  • 1 i 1/4 szklanki mąki (ja mieszam owsianą z orkiszową)
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub ksylitolu)

Wszystkie składniki miksujemy i smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Podajemy z ulubionymi owocami i serkiem wiejskim. Placuszki celowo nie są bardzo słodkie, bo słodkości nadają im owoce.

Omlet z owocami

  • 50g mąki owsianej
  • odrobina wody
  • 1 jajko
  • ulubione owoce
  • serek wiejski

Jajko ubijamy z wodą, dodajemy mąkę i jeszcze przez chwilę ubijamy. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym lub innym tłuszczem. Sposób na przewrócenie omleta tak, żeby się nie połamał znajdziecie w TYM przepisie.

Lunch

Koktajl szpinakowo-bananowy

  • duża garść szpinaku
  • pół banana
  • szklanka maślanki
  • inne dowolne owoce

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i pijemy ze smakiem. Tutaj panuje pełna dowolność w doborze owoców. Ja często dodaję ananasa i truskawki, bo to moje ulubione owoce. A jeśli mamy zmrożone owoce wyjdzie nam przepyszne lodowe smoothie.

Obiad

Makaron z krewetkami 

  • 250g krewetek koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka pokrojonej drobno pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki olej rzepakowego lub kokosowego
  • makaron spaghetti

Na oleju smażymy do miękkości pokrojoną w kostkę cukinię, na koniec dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano.

Na oddzielnej patelni na rozgrzanym maśle smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy krewetki. Smażymy przez kilka minut z dwóch stron i doprawiamy solą. Na końcu dodajemy pietruszkę.

Makaron gotujemy al dente, wykładamy na talerz, na to kładziemy sos i na końcu krewetki.

Podwieczorek

Pudding z tapioki

Jeden z moich ulubionych deserów, który powinien skraść serca najbardziej zatwardziałych słodyczoholików. Pyszny, zdrowy i bez cukru. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Lody domowej roboty bez cukru

Lato coraz bliżej i chętniej sięgamy po lody. A może by tak zrobić ich zdrowszą wersję? Banalnie proste i naprawdę pyszne.

  • 2 garści zamrożonych owoców sezonowych*
  • 1/2 pokrojonego w plastry, zamrożonego banana
  • 1/2 opakowania serka wiejskiego (około 100g)

*truskawki, jagody, poziomki, maliny, borówki – oczywiście można wybrać swoje ulubione owoce.

Owoce wyjmujemy z zamrażalki i czekamy kilka minut aż lekko zmiękną. Następnie przekładamy do garnka (chyba, że mamy blender kielichowy, który bez problemu kruszy lód, w innym przypadku lepiej nie używać plastikowego pojemnika, bo może się zniszczyć). Dodajemy serek wiejski. Wszystko miksujemy blenderem.

Kolacja

Mini tortille

  • placek na tortillę
  • serek kanapkowy
  • wędlina drobiowa
  • ogórek 
  • sałata lodowa, rukola

Placek smarujemy serkiem, po kolei na środku (od góry do dołu) kładziemy sałatę, wędlinę i pasterki ogórka. Zawijamy zaczynając od boku, na którym nie ma składników. Kroimy na drobne ruloniki.

Sami przyznajcie, że robi to wrażenie! Przy takich posiłkach gwarantuję Wam, że nie będziecie chcieli sięgnąć po słodycze czy fast foody, a Wasz weekend będzie zaliczony do udanych pod względem dietetycznym, ale również smakowym.

Mam nadzieję, że tym menu przekonam Was, że zdrowe jedzenie nie oznacza jedzenia nudnego. Potrzeba tylko trochę inwencji i chęci poświęcenia odrobiny czasu na zdrowe gotowanie. Jeśli nie chce Wam się lub nie macie czasu na wymyślanie zdrowych przepisów, służę Wam pomocą i swoimi przepisami. Wy tylko musicie chcieć :).

A jak wyglądają Wasze weekendy pod względem kulinarnym? Szalejecie, czy gotujecie tak samo jak w ciągu tygodnia?


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Jak efektywnie wykorzystać weekend?

Ulubione zdrowe desery 2

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X