Gdybym wiedziała, że pudding z tapioki jest tak pyszny, na pewno nie zwlekałabym tak długo, żeby go zrobić! Teraz, kiedy w końcu mi się udało, będzie on stałym gościem w moim menu.

pudding z tapioki

O tapioce pisałam już na początku marca w TYM wpisie. Zamówiłam ją przy okazji zakupów w sklepie ze zdrową żywnością i już wtedy obiecałam Wam, że zrobię z niej deser i podzielę się wrażeniami oraz przepisem. Jeśli chodzi o smak to jest przepyszny! Przypomina mi trochę ryż na mleku, ale jak dla mnie jest zdecydowanie lepszy. Do tego jego wygląd i konsystencja są naprawdę ciekawe i aż chce się go jeść.

Pudding z tapioki

  • 500ml mleka kokosowego (lub każdego innego)
  • 1/4 szklanki tapioki
  • laska wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego*
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
  • łyżka kakao**

* opcjonalnie – ja dałam cukier waniliowy na ksylitolu z TEGO przepisu

**też opcjonalnie, jeśli chcecie, żeby deser był dwuwarstwowy jak u mnie – osobiście polecam, bo kakaowa wersja smakowała mi dużo bardziej

Mleko zagotowujemy w rondelku i dodajemy tapiokę. Gotujemy, mieszając co chwilę, przez około 20 minut, aż kulki zrobią się całkowicie przezroczyste. Po ugotowaniu połowę deseru przekładamy do miseczek, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Przekładamy do salaterek, a na wierzch dajemy ulubione owoce. 

Pudding jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ten deser w całości ma 525 kcal bez owoców. Jeśli dodamy do niego garść truskawek, będzie miał około 550 kcal. Można podzielić go na 2 lub 3 porcje. W pierwszym przypadku jedna porcja będzie miała 275 kcal, a w drugim – około 185 kcal.

Ten deser skradł moje serce nie tylko smakiem, ale również wyglądem i konsystencją (fajnie się je takie kuleczki). Myślałam, że chia pudding (przepis TUTAJ) to hit, ale z tym deserem przegrywa w przedbiegach. Spróbujcie koniecznie! Tapiokę kupicie w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.

Próbowaliście już tapioki? Jeśli tak, to pod jaką postacią? Ja mam jeszcze mąkę z tapioki i zastanawiam się jak jej użyć.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Co to jest tapioka i jak ją jeść?

Budyń z nasion chia – idealny letni deser/śniadanie

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X