Placuszki bananowe bez cukru to moja alternatywa tradycyjnych naleśników z białej mąki. Wystarczą tylko 3 składniki i 5 minut wolnego czasy żeby stworzyć ten przepyszny deser. Nawet największy kulinarny laik poradzi sobie z ich przygotowaniem.
Placuszki bananowe
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego*
- cynamon do smaku (opcjonalnie)
* Do kupienia np. w Rossmanie. Jeśli nie macie w domu, możecie zastąpić mąką owsianą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Więcej o tym produkcie przeczytacie TUTAJ.
Banana rozgniatamy, dodajemy jajko, amarantus i mieszamy aż powstanie jednolita masa lub wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Smażymy na nieprzywierającej patelni bez użycia tłuszczu. Placki przekładamy twarogiem półtłustym (zmieszanym z jogurtem), serkiem wiejskim lub masłem orzechowym (to moje wypróbowane opcje. Na wierzch kładziemy ulubione owoce i gotowe. Szybko i pysznie – idealny deser.
Ten deser jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu, a smakuje nieziemsko. Po zjedzeniu tych placuszków na pewno nie będziesz mieć ochoty na niezdrowe słodycze. Spróbuj koniecznie!
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy