Tytuł nie jest przesadzony, bo to naprawdę są najlepsze placuszki bananowe jakie kiedykolwiek jadłam! Ich naturalna słodycz złamana jest rześkim smakiem mrożonych truskawek polanych czekoladą, która idealnie na nich zastyga i chrupie przy każdym kęsie. I to wszystko bez cukru, bez utwardzanych tłuszczów i bez spulchniaczy.

Najlepsze placuszki bananowe

Najlepsze placuszki bananowe

Porcja na 2 osoby

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • 1 łyżka mąki kokosowej*
  • odrobina wody jeśli masa będzie za gęsta

Polewa czekoladowa

  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki kakao

*Jeśli nie macie mąki kokosowej możecie zmielić łyżkę wiórków blenderem lub w młynku, ewentualnie dać samą mąkę owsianą. Jednak polecam dodanie kokosu – placuszki są wtedy najlepsze.

Banany z jajkami miksujemy w blenderze, dodajemy mąkę i mieszamy. Jeśli nie macie blendera, możecie rozgnieść banana widelcem, dodać roztrzepane jajko, a następnie wymieszać to z mąką. Masa powinna mieć konsystencję taką jak ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli jest za gęsta, można dodać trochę wody. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Moja patelnia do naleśników nie wymaga smarowania tłuszczem, jednak jeśli na Waszej jedzenie lubi przywierać, posmarujcie ją lekko masłem lub olejem kokosowym.

Składniki na polewę umieszczamy w kubku i roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Mieszamy co jakiś czas, żeby nie powstały grudki.

Placki smarujemy masłem orzechowym, serkiem twarogowym lub dajemy łyżeczkę serka wiejskiego (wszystko zależy od preferencji – możecie dać wszystko na raz :)), na wierzch nakładamy zmiksowane w blenderze truskawki (nie mogą być za bardzo roztopione) i polewamy czekoladą.

Najlepsze placuszki bananowe

Zrobiłam ten deser dwa razy i wiem, że na stałe zagości w naszym menu. Mój mąż, który nie jest wielkim miłośnikiem słodyczy był nim zachwycony. Jak widać, można zadowolić kubki smakowe bliskich bez użycia cukru i innych niezdrowych dodatków.

Jeśli zrobicie ten deser, koniecznie dajcie znać jak Wam smakował!


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Placuszki bananowe bez cukru

https://www.pipilotka.pl/pyszne-czekoladowe-nalesniki/

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X