Świątecznych przepisów nigdy za wiele, zwłaszcza jeśli są tak pyszne jak ten na marchewkowy piernik bez cukru. Robiłam go z przekonaniem, że będzie to kolejny zwykły piernik jakich wiele. Na szczęście, myliłam się. To ciasto skradło moje serce i mam nadzieję, że tak samo będzie z Wami.

Marchewkowy piernik bez cukru

Ten piernik zdecydowanie smakuje najlepiej ze wszystkich jakie do tej pory jadłam. Jest miękki, mokry, a jeśli podczas pieczenia pominiemy przyprawę do piernika, z powodzeniem może pełnić rolę pysznego murzynka! I to wszystko z marchewki i mąki.

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 
  • 200g marchewki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki erytrolu lub innego słodzika*
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oleju (ja użyłam kokosowego)
  • około 1/2 szklanki wody**
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2-3łyżeczki przyprawy do piernika*** (ja użyłam z TEGO przepisu)

*erytrol ma zero kalorii dzięki czemu ciasto będzie dużo mniej kaloryczne

** masa ma mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane

*** ilość przyprawy zależy od tego jak intensywny smak chcecie uzyskać

Jajka chwilę ubijamy, następnie (nadal ubijając) dodajemy olej, miód i cukier. W oddzielnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy je do mokrych. Mieszamy wszystko i dodajemy startą na drobnych oczkach marchew. Po zmieszaniu masę przelewamy do formy. Ja użyłam silikonowej formy na babkę. Myślę, że masy jest na tyle dużo, że w przypadku użycia keksówki dobrze by było użyć dwóch. Ciasto pieczemy 45-60 minut w 180 stopniach (w zależności od formy, jaką użyjemy) . Po 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia, kiedy ciasto zaczęło przypalać się na bokach, zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni.

Polewa

Tym razem postanowiłam zaszaleć i zrobić polewę z gorzkiej czekolady.

  • 8-12 kostek gorzkiej czekolady
  • około 4 łyżki mleka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko i wymieszać. Jeśli polewa będzie ciężko się rozprowadzać, dodajemy więcej mleka. Po polaniu ciasta, polewę posypujemy wiórkami kokosowymi lub pokrojonymi drobno orzechami.

Możecie też zrobić zdrowszą wersję polewy z TEGO przepisu. Musice jedynie zwiększyć proporcje o 2-3 razy, Pamiętajcie jednak, że ciasto udekorowane tą polewą musi być przechowywane w zimnym miejscu, bo olej kokosowy w niej zawarty robi się płynny w temperaturze pokojowej.

marchewkowy piernik bez cukru

To ciasto będzie idealną zdrowszą alternatywą dla tuczących ciast na Święta. Jest przepyszne i niczym nie odbiega od zwykłych ciast! Pamiętajcie jednak, że mimo iż jest zdrowe, należy jeść je z umiarem. Policzyłam, że jeden kawałek ma około 230kcal, jeśli całe ciasto podzielimy na 12 części. Jednak nie zapominajmy, że nie tylko kalorie są ważne. Liczy się również skład słodyczy, a to ciasto jest naprawdę zdrowe.

Szczerze Wam polecam ten wypiek na Święta!

A jakie są Wasze ulubione ciasta świąteczne? Ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika, więc i w tym roku na pewno pojawi się na moim stole.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Sernik dyniowy bez cukru

Etykiety Świąteczne na prezenty

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


Polecane
X