Omlet ze szpinakiem to świetna opcja właściwie o każdej porze dnia. Często przygotowuję go na szybką kolację, a czasem na drugie śniadanie. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie zalegającego szpinaku w lodówce czy zamrażarce, syci na długo i dostarcza dużo wartości odżywczych, a wykonanie jest banalnie proste.

Omlet ze szpinakiem

Omlet ze szpinakiem

  • 2 jajka
  • odrobina mleka
  • garść szpinaku (może być świeży lub mrożony)
  • sół, pieprz i inne przyprawy według uznania
  • cebula, 

Na odrobinie oleju rzepakowego lub kokosowego podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dorzucamy szpinak, odrobinę solimy, i dusimy pod przykrywką aż zmięknie. W międzyczasie roztrzepujemy w miseczce jajka z mlekiem i przyprawami. Zalewamy szpinak masą jajeczną i przykrywamy. Po podsmażeniu z jednej strony przykładamy duży talerz do patelni, odwracamy i kiedy już omlet jest na talerzu, zsuwamy go na patelnię niepodsmażoną stroną do dołu.

Do omleta można dodać właściwie wszystko: fetę, serek wiejski, ser żółty, inne warzywa, szynkę.

Omlet ze szpinakiem

Taki omlet to świetna opcja na białkowe kolacje lub białkowo-tłuszowe śniadania (możemy dodać bekon np.). Ja uwielbiam jajka, więc częśto gości na moim talerzu.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

 Podobne wpisy

Przepis na pyszny omlet

Omlet jabłkowy na chłodny jesienny poranek

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
X