Ten przepis czeka na opublikowanie od bardzo dawna, bo już na początku grudnia go testowałam. W końcu nadeszła jego chwila.

Przepis (który znalazłam TUTAJ) jest łatwy w wykonaniu, więc polecam nawet początkującym w kuchni. Jest świetną alternatywą dla tłustej pizzy z restauracji.

DSC_0605

PIZZA NA PSZENNO-KUKURYDZIANYM SPODZIE

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/4 szklaki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 łyżeczki soli ( ja użyłam różowej himalajskiej)

Sos:

Przepis TUTAJ.

Ze wszystkich składników zagnieć elastyczne ciasto. Miskę z gotowym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik, z blachą w środku nagrzej do temperatury 240 stopni. Ciasto wyłóż na papier do pieczenia obsypany mąką kukurydzianą. Uformuj z niego okrąg z podwyższonym brzegiem. Z tej ilości ciasta proponuję zrobić dwa spody.

Na ciasto nałóż sos i ulubione składniki: u mnie szynka, podduszone pieczarki i mozzarella.

Pizzę zsuń razem z papierem na gorącą blachę. Piecz do zarumienienia ciasta, ok. 20 minut.

Jak dla mnie pycha.

Jeśli ten przepis spodobał Wam się i chcecie więcej, zapraszam do zakładek FOTOMENU i PRZEPISY gdzie znajdziecie masę kuchennych inspiracji.

Jeśli ten post wzbudził Wasze zainteresowanie, wyraźcie proszę swoją aprobatę za pomocą lajka na Facebooku i Instagramie, lub zostawcie komentarz. Dzięki temu będę wiedziała, że wpisy tego typu są dla Was wartościowe.

DSC_0582

Rewelacyjnie smakuje z rukolą na wierzchu.

DSC_0595

DSC_0597

DSC_0599

  • Wygląda rewelacyjnie!

  • aga

    Chętnie wypróbuje 🙂 Ale dzis zamówię :D:D
    Po co do pizzy dodaje się cukier tudzież inne zamienniki cukru? Ja nigdy nie dodaje a w większości własnie przepisów jest.

    • Pipilotka

      Zeby drozdze mialy sie czym pozywic i urosly pieknie :). Ta pizze robilam w ten dzien, kiedy byliscie u nas, ale Korwin-Piotrowska i Gocha zaniemogly i pizze zjedlismy z Michalem sami :P.

      • aga

        że co???? omineła mnie taka wyżera??
        Tak być nie może…kiedy możemy wpaść? 😀

        • Pipilotka

          Hehe – data do ustalenia :D. A po pizzy podbiegi na górkę śmierci, bo nie mam z kim :P.

          • aga

            ok, więc moja propozycja jest taka,że za te dwa tygodnie..wtedy mnie dopieścisz 😀

          • Pipilotka

            Czyli, ze liczysz na ta pizze ;P?

  • Karina

    Nie mam szczęścia do ciasta na pizze robiłam 2 razy raz ze zwykłej mąki podstawowa wersje drugi raz właśnie taka bardziej light i wyszedł mi kamień – to będzie mój trzeci raz 🙂

    Bardzo podoba mi się Twój blog i przepisy będę chętnie wszystko testować jeden po drugim :))

    • Pipilotka

      Ja tez mialam perypetie z ciastem do pizzy, ale to za kazdym razem wychodzi coraz lepsze :).

  • Pingback: Lekkie i smaczne potrawy Sylwestrowe | Pipilotka()

  • Martyna

    Ksylitol jest dość drogi.. Czy można zamienić go na cukier? Jakie proporcje wtedy wyjdą? Też łyżeczka? Pięknie wygląda ta pizza!
    Pozdrawiam 🙂

    • Pipilotka

      Jest drogi, fakt :). Można zamienić na cukier, ale żeby było zdrowiej, polecam użycie miodu. Proporcje bez zmian. W smaku też jest niczego sobie – polecam :).

  • Pingback: Jak odchudzić dziecko z nadwagą? #1 DIETA 2/2 | Pipilotka()

  • Pingback: Lekka pizza na razowym spodzie | Pipilotka - blog o zdrowym stylu życia()

Marta

Hej! Nazywam się Marta i jestem tutaj, żeby podzielić się z Tobą moją miłością do gotowania, zdrowego stylu życia i sportu. Poza tym chciałabym zarazić Cię pozytywnym myśleniem i wiarą w to, że możesz wszystko! Prywatnie jestem mamą kilkumiesięcznej Jagódki i żoną swojego męża :). Zapraszam Cię do mojego fit świata!

Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Facebook
Instagram
  • Udanej soboty     coffe coffeebreak saturday coffeetimehellip
  • Od dawna chodzia za mn myl eby ogarn diet ihellip
  • wito Zakochanych? U nas jest codziennie zwaszcza odkd pojawia sihellip
  • Moe nie wyglad ale ten budy jaglaney jest naprawd pysznyhellip
  • Poniedziaek nie zacz si najlepiej ale moe si skoczy dobrzehellip
  • Lubicie wosk kuchni? Ja bardzo zwaszcza takie cuda  Gnochihellip
  • Jeli chodzi o gotowanie i zdrow diet jestem zwolenniczk prostotyhellip
  • Tusty czwartek to dla mnie kolejki w piekarniach i cukierniachhellip
  • Po wczorajszych warsztatach ekopeelingu z accorhotelspolska i ministerstwodobregomydla czuj sihellip
Archiwum


X