Przez większą część roku moje śniadania zjadam na ciepło, a są to zazwyczaj owsianki różnego rodzaju, omlety, czy rozgrzewające kasze. Jednak, kiedy przychodzą upały, nawet ja, stwórz ciepłolubny, potrzebuję trochę ochłody. I wtedy na talerz lub do miseczki trafiają dania chłodne, nawadniające i orzeźwiające.
Pyszne śniadanie na upalne dni
Od kiedy przestałam pić mleko krowie (dodaję jedynie odrobinę do kawy) oraz zaczęłam czytać etykiety, przestałam jeść płatki z mlekiem. Czasem tęskniłam, ale myśl o naładowanych cukrem płatkach i krowim mleku niewiadomego pochodzenia skutecznie mnie zniechęcała. Jednak ostatnio znalazłam świetną alternatywę i spieszę z przepisem na moje ulubione płatki śniadaniowe.
Letnie płatki z mlekiem kokosowym i owocami
- 150-200ml mleka kokosowego lub innego roślinnego*
- 50g ulubionych płatków śniadaniowych – u mnie Fit od Sante
- garść truskawek
- pół banana
- kawałek arbuza
*Do tego dania najlepsze są ogólnie dostępne napoje roślinne – polecam te z Lidla, np ryżowe lub ryżowo-kokosowe. Ja mleko kokosowe robię sama, przepis znajdziecie TUTAJ, jednak do płatków robię mleko z połowy paczki wiórków, a nie całej, ponieważ w tej drugiej opcji mleko jest dla mnie za tłuste.
Owoce kroimy w kostkę, dodajemy do płatków i zalewamy zimnym mlekiem. Jemy natychmiast, zanim płatki zmiękną.
Uwielbiam jeść to śniadanie w upalne, letnie poranki. Sok z arbuza miesza się z mlekiem i to połączenie jest idealne. Dzięki dodatkowi arbuza i truskawek nawadniam organizm z samego rana i czuję się rześko oraz lekko. Od razu chce mi się bardziej! Spróbujcie tego koniecznie i dajcie znać, czy na Was ono też tak działa :).
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy