Często słyszę, że zdrowy styl życia jest drogi, pochłania wiele czasu i mnóstwo osób właśnie z tego powodu wybiera mniej zdrowsze opcje żywieniowe i porzuca aktywność fizyczną. Mogę zgodzić się, że na początku może wydawać się to przytłaczające, ale przy odrobinie dobrej woli i organizacji może okazać się, że mamy więcej czasu dla siebie niż wcześniej. Wystarczy wprowadzić kilka narzędzi ułatwiających nam planowanie posiłków.
Tygodniowy Planer Posiłków
Przyznam, że przez ostatni rok w mojej kuchni zapanowała nuda. Widać to było nawet po małej ilości wpisów z pomysłami na obiad, bo to właśnie ten posiłek sprawiał mi najwięcej trudności. Ostatnio miałam tyle rzeczy na głowie, że na zakupach bezmyślnie wrzucałam produkty do koszyka i potem kombinowałam co z nich przyrządzić. Dlatego od teraz mam zamiar w każdą niedzielę usiąść z mężem i zaplanować posiłki na następny tydzień. W tym celu stworzyłam tygodniowy planer posiłków.
JAK KORZYSTAĆ?
Planer jest tak prosty i przejrzysty, że nie ma potrzeby tłumaczyć jak uzupełniać poszczególne kolumny. Jeśli chodzi o mnie to w planer wpisywać będę jedynie obiady, ewentualnie kolacje, bo z tymi posiłkami mam największy problem. Myślę, że te dwa posiłki zmieszczą się bez problemu. Jeśli będziecie chcieli zaplanować cały dzień i wiersze okażą się za małe, dajcie znać, a dostosuję planer do Waszych potrzeb.
JAK DRUKOWAĆ?
Planer możecie znaleźć tutaj: Tygodniowy Jadłospis. Wystarczy ściągnąć, wydrukować i uzupełnić. Mój jadłospis będzie wisiał na lodówce, gdzie będę mogła zajrzeć w każdej chwili i zabrać się do gotowania.
ZALETY PLANOWANIA POSIŁKÓW
Jeśli nie jesteście przekonani do planowania dań na cały tydzień, myślę, że kilka poniższych argumentów może Was przekonać.
- Łatwiejsze zakupy – kiedy będziemy wiedzieć jakie potrawy przygotować, automatycznie stworzymy sobie listę zakupów. Dzięki temu będziemy mieć wszystkie produkty potrzebne do ich przyrządzenia i w trakcie gotowania nie będziemy denerwować się, że czegoś nam brakuje.
- Większa kreatywność – podczas procesu tworzenia jadłospisu łatwiej nam będzie wymyślić ciekawe dania lub poszukać interesujących przepisów w Internecie, niż na 5 minut przed gotowaniem.
- Lepsze przygotowanie – wiedząc, jakie danie planujemy na następny dzień, wieczorem będziemy mogli przygotować część rzeczy, np. wyciągnąć mięso z zamrażalki, przyprawić je. Następnego dnia będziemy mieć mniej pracy.
- Oszczędność czasu – kiedy dokładnie wiemy, co będziemy gotować, wszystko będzie szło nam szybciej, bo podczas gotowania nie będziemy zastanawiać się co dalej.
Cieszę się, że udało mi się stworzyć Tygodniowy Planer Posiłków i w końcu w mojej kuchni zapanuje porządek. Mam nadzieję, że ułatwi mi to życie i wprowadzi trochę urozmaicenia w naszym menu. Na pewno podzielę się z Wami wrażeniami po kilku tygodniach użytkowania i Was proszę o to samo.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy