W związku z tym, że jest wiele ciekawych ziół i przypraw, które nie tylko nadają ciekawego smaku naszym potrawom, ale również mogą wpłynąć na nasze zdrowie i sylwetkę, postanowiłam rozpocząć cykl, w którym będę przedstawiać ich właściwości.
Właściwości zdrowotne cynamonu
- Obniża poziom złego cholesterolu LDL.
- Ma wpływ na regulację cukru we krwi.
- Przyspiesza przemianę materii.
- Wspomaga proces trawienia.
- Ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne – pomocny przy przeziębieniach.
- Hamuje wzrost drożdżaków, np. popularnego grzyba Candida.
- Pomaga zwalczać mdłości.
- jJest źródłem błonnika, żelaza, manganu i wapnia.
DO CZEGO DODAWAĆ CYNAMON?
- wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczka, muffinki
- OWSIANKA!!!
- kasze i ryż na słodko
- potrawy orientalne
- kawa, herbata, kakao
Wiele potraw z cynamonem znajdziecie w moich przepisach, które dostępne są TUTAJ.
Należy pamiętać, że cynamon zawiera substancję szkodliwą dla zdrowia KUMARYNĘ. Jest to naturalny substancja zapachowa, która w dużej ilości źle wpływa na wątrobę. Dlatego dzienna dawka spożycia kumaryny to 0,1 mg na kilogram masy ciała.
Cynamon uwielbiam od dziecka. Kojarzy mi się z ugotowaną kaszą manną posypaną cynamonem i polaną roztopionym masłem. Niebo!
A Wy lubicie cynamon? Do czego go używacie?
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy