Lubię dania szybkie i łatwe w wykonaniu, dlatego w mojej zakładce Przepisy znajdziecie ich mnóstwo. Oczywiście do tego muszą być zdrowe i pełne warzyw. Taka właśnie jest moja potrawka z indyka, którą robię bardzo często i chyba nigdy nam się znudzi.
Potrawka z indyka lub kurczaka
- 500g mięsa z udka indyka lub podudzi z kurczaka*
- pół korzenia selera
- 1 duża pietruszka
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki kostki rosołowej domowej roboty lub kostka rosołowa drobiowa**
* podudzia często kupuję w zaufanym sklepie mięsnym, a indyka w kawałkach dostaniecie w Lidlu
**przepis na zdrową kostkę do zrobienia w Thermomixie znajdziecie TUTAJ (bez problemu można ją zrobić nie posiadając tego urządzenia), a jeśli chcecie kostkę kupić to zajrzyjcie do sklepów ze zdrową żywnością – znajdziecie tam kostki bez glutaminianu sodu
Mięso z indyka lub kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju kokosowego lub innego tłuszczu do smażenia. Indyka po obsmażeniu trzeba dusić do miękkości pod przykryciem około 30-40 minut, co jakiś czas podlewając wodą. Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach (lub kroimy na duże kawałki i rozdrabniamy w Thermomixie 4s/obr.6) i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy kostką rosołową i podlewamy odrobiną wody. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Potrawkę podajemy z ryżem, makaronem spaghetti lub sojowym.
To danie jest jednym z moich ulubionych. Uwielbiam warzywa korzenne i cieszę się, że mogę ich aż tyle przemycić w jednym obiedzie. Polecam Wam bardzo, zwłaszcza na „zabiegane” dni, kiedy nie macie czasu na gotowanie. Potrawka smakuje równie dobrze odgrzana następnego dnia.
A jakie są Wasze ulubione dania obiadowe? Macie jakieś szybkie potrawy, do których zawsze wracacie?
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy