Są dni, kiedy naprawdę nie mam czasu na stanie przy garach i przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków. Nie zmienia to faktu, że takie właśnie dania chcę jeść z moją rodziną. W takich przypadkach włącza się moja kreatywność i wymyślam szybkie dania na poczekaniu, które nie wymagają zbyt wiele czasu i zaangażowania. Zobaczcie co tym razem wymyśliłam.

Przepyszny sos warzywny

Jeśli chodzi o moje obiady, to im więcej w nich warzyw tym lepiej. Dlatego każdego lata przygotowuję przetwory z pomidorów. Moim ulubionym jest sos a’la salsa, na który przepis znajdziecie TUTAJ. Jemy go całą jesień i zimę, ale na początku wiosny nasze zapasy są na wyczerpaniu i muszę ratować się sosami zrobionymi na poczekaniu. Poniższy przepis powstał właśnie na jego podstawie.

Przepyszny sos warzywny

  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 cebule
  • 4  łyżeczki przecieru pomidorowego*
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego, a najlepiej soku z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu

*Latem zamiast przecieru używam świeżych pomidorów.

Warzywa kroimy w dużą kostkę (cukinię obrałam, ale nie pozbawiałam gniazd nasiennych), solimy i odstawiamy na noc. Następnego dnia warzywa gotujemy do miękkości w powstałym soku i miksujemy. Dodajemy przecier, ocet, przyprawy i na końcu miód. 

Sos wychodzi raczej delikatny w smaku ( to dlatego, ze raczej nie toleruję ostrych przypraw), ale jeśli chcecie troszkę go „podkręcić”, dodajcie więcej ostrej papryki lub pieprzu cayenne. 

Jak go wykorzystać?

Wersja vege:

  • Sos z ryżem lub makaronem – czyli w najprostszej postaci, warto jedynie dodać płatki drożdżowe, dla lekkiego serowego posmaku.
  • Spaghetti z ciecierzycą lub soczewicą – bardziej sycące danie.
  • Burrito z ryżem i czerwoną fasolą – w tym przypadku warto dodać więcej ostrej papryki.

Wersja z mięsem

  • Spaghetti z mięsem mielonym – dodaję wtedy bazylię i oregano.
  • Kurczak z ryżem – możecie dodać trochę pieprzu cayenne, a wtedy będzie kurczak na ostro.
  • Burrito z ryżem i mięsem mielonym.
  • Placki po węgiersku – możecie też zmodyfikować TEN przepis i powstaną pyszne i zdrowe placki po węgiersku.

Przepyszny sos warzywny

Ten sos to jedno z łatwiejszych i smaczniejszych dań w mojej kuchni. Najlepsze jest w nim to, że można przemycić w nim tak dużo warzyw, co jest ważne zwłaszcza jeśli mamy w domu warzywnych niejadków. Co tu dużo mówić – jest przepyszny!

Co myślicie o takim daniu? Spróbujecie je zrobić? Jeśli tak, koniecznie dajcie znać czy Wam smakowało.


Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Potrawka z indyka lub kurczaka

Placki cukiniowe z sosem pomidorowym

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X