Pysznie i kolorowo – takie są główne zasady mojego menu latem. Właściwie przez cały rok staram się, żeby na moim talerzu gościły kolory, ale o tej porze roku jest najlepiej i najsmaczniej. Teraz rządzą truskawki, potem ich miejsce zajmą jagody i borówki, po czym nastąpią brzoskwinie. Nie zabraknie też sałaty prosto z ogródka, kalafiora i ziemniaków z koperkiem. Jak ja kocham lato!
Dzisiejsze menu ma około 1800kcal. W TYM wpisie znajdziecie instrukcje jak obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Stosowanie się do wyliczeń jest bardzo ważne, jeśli chcemy schudnąć zdrowo i bez efektu jojo.
Resztę Przykładowych Menu znajdziecie TUTAJ.
Przykładowe Zdrowe Menu 1800kcal
Owsianka (30g płatków owsianych, 5g wiórków kokosowych, 5g nasion chia, 10g prosa ekspanowanego). Do tego 150g owoców (truskawka, banan, nektarynka), 100g serka wiejskiego i 20g masła z orzechów nerkowca.
Sałata z rzodkiewką, fetą oliwkami, pomidorem i ogórkiem + 5g oliwy z oliwek. Chleb słonecznikowy + plaster szynki z indyka + jajko sadzone.
Pierś kurczaka zapiekana w piecu (150g) + pieczarki (30g) + plaster żółtego sera + ziemniaki z wody + kalafior + sałatka.
Galaretka cytrynowa bez cukru + 100g truskawek (dorzuciłam na wierzch) + 1 jajko na twardo (nie zdążyłam sfotografować).
Dwa wafle ryżowe posmarowane masłem orzechowym (10g) zaraz po bieganiu. Po około 30 minutach 100g serka wiejskiego.
Jakie są Wasze ulubione letnie potrawy? Macie jakieś smaki z dzieciństwa, które kojarzą Wam się z latem i wakacjami? Dajcie znać w komentarzach – chętnie je wypróbuję.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).