Śniadania na redukcji nie muszą być nudne. Przekonałam się o tym sama, kiedy zaczęłam stosować dietę redukcyjną rozpisaną przez trenera personalnego. Cały szkopuł tkwi w inwencji twórczej. Trener podał mi produkty, które powinnam jeść i ich wagę, a ja postarałam się o to, żeby skomponować je tak, żeby każdy posiłek był przyjemnością.

Śniadania na redukcji

Zdecydowanie najbardziej wyczekiwanym i najsmaczniejszym posiłkiem jest dla mnie śniadanie i dzisiaj Wam pokażę moje opcje i ewentualne modyfikacje, które możecie wprowadzić. Trzymam się dwóch standardów, które nigdy mi się nie nudzą. W dni treningu siłowego śniadanie jem bez owoców – banana wpisanego do mojej diety zjadam po treningu. W dni z cardio, trening wykonuję na czczo (przed piję BCAA, które zapobiega spalaniu mięśni), dlatego do śniadania dodaję owoc – najczęściej banana (czekam na truskawki).

Owsianka

  • 50g płatków owsianych
  • 100g serka wiejskiego
  • 20g orzechów lub masła orzechowego
  • 60g warzyw – u mnie marchewka
  • 2 średnie jajka

Jajka gotuję na twardo, marchewkę obieram. Płatki zalewam wrzątkiem i czekam aż napęcznieją. Dodaję serek wiejski i masło orzechowe. 

Śniadania na redukcji

Na początku bałam się, że śniadania bez owocu nie przyjmą się w mojej diecie, ale teraz z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że da się przyzwyczaić i masło orzechowe w zupełności zastępuje mi słodycz owoców.

WERSJA DLA WSZYSTKICH

Osobom, które dbają o linię, ale nie wykluczają ze swojej diety owoców polecam dodanie banana, jabłka, truskawek i każdych innych owoców, które lubicie. przecież coś nam musi zastąpić słodycze. Po redukcji zamierzam je dodać do śniadania – w końcu to najlepsza pora na ich jedzenie. Na podwieczorek zostanę raczej przy daniach wytrawnych.

Omlet

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki wody
  • 50g płatków owsianych zmielonych na mąkę lub mąka owsiana
  • 100g serka wiejskiego
  • 20g orzechów lub masła orzechowego
  • 60g warzyw – u mnie marchewka
  • 100g owoców

Jajka ubijamy z wodą na puszystą pianę, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dodajemy wody jeśli jest taka potrzeba – masa musi mieć konsystencję ciasta na biszkopt. Wylewamy na rozgrzaną patelnię – moja jest nieprzywierająca i nie muszę niczym smarować. Jeśli macie z tym problem, posmarujcie patelnię odrobiną masła. Omlet smażymy pod przykryciem na średnim ogniu. Aby przewrócić go na drugą stronę, zsuwamy go na talerz , przykładamy patelnię do góry nogami, łapiemy za talerz od spodu i przewracamy.

Na wierzch kładziemy serek wiejski, masło orzechowe oraz owoce i składamy na pół. Smakuje obłędnie, uwielbiam go i śnię o nim po nocach.

Śniadania na redukcji

 WERSJA DLA WSZYSTKICH

Nic bym nie zmieniała – takie śniadanie jest idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.

Jak widzicie, śniadania na redukcji mogą być pyszne. Pamiętajcie, odchudzanie nie oznacza umartwiania się. Wystarczy trochę pokombinować, żeby każdy posiłek cieszył oko i podniebienie.


Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Pomysły na zdrowe śniadania

Moje śniadania + dlaczego jem je na słodko

Marta Gajek

Szczęśliwa mam Jagody i Fasolka, który jest jeszcze w drodze. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dziecko. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Facebook
Instagram
Cannot get other user media. API shut down by Instagram. Sorry. Display only your media.
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum


X