Cukinia faszerowana mięsem mielonym to jedno z moich ulubionych dań, szczególnie w takie upały, ponieważ jest lekkie, soczyste (dzięki cukini ugotowanej na parze) i oczywiście bardzo zdrowe i niskokaloryczne.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

  • około 250g mięsa mielonego z indyka
  • 1-2 duże cukinie
  • 1 jajko
  • przyprawy według uznania*

* u mnie: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany, rozmaryn

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na połowę i usuwamy łyżeczką gniazda nasienne. Mięso mieszamy z przyprawami i jajkiem. Następnie faszerujemy cukinię (jak widać na załączonym obrazku :)). Potrawę gotujemy na parze do miękkości (dobrze jest naciąć mięso i sprawdzić, czy nie jest surowe w środku), lub w głębokim garnku z wodą. Dobrze też sprawdza się pieczenie w naczyniu żaroodpornym.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to jedno z najszybszych dań w mojej książce kucharskiej. Przygotowuję je bardzo często i wiem, że nigdy mi się nie znudzi. Najlepsze w nim jest to, że jest naprawdę zdrowe i niskokaloryczne i nawet będąc na diecie możemy jeść je bez wyrzutów sumienia.

Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).

Podobne wpisy

Papryka faszerowana

Placki cukiniowe z sosem pomidorowym

 

Marta Gajek

Szczęśliwa mama Jagody i Witka. Żona bardzo pomysłowego męża i lektorka języka angielskiego z pasji. Ciągle wymyślam sobie zajęcia, ale dzięki temu jestem szczęśliwa i nigdy się nie nudzę. Dbam o sylwetkę, lubię zdrowo gotować, kocham rośliny i stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie. Do tego staram się mądrze wychowywać swoje dzieci. Chcę podzielić się z Tobą swoim doświadczeniem w tych dziedzinach i pokazać Ci, że można fajnie żyć, korzystając z tego, co masz wokół siebie. 

Dołącz do mnie
Newsletter

Zachęcam do zapisania się na newsletter Pipilotki. Informacje o nowych wpisach prosto na Twoją skrzynkę!


Archiwum
Polecane
X