Uwielbiam makaron chiński, dlatego często przygotowuję dania z jego użyciem. Tak właśnie wymyśliłam przepis na lekki gulasz z kurczaka, który zrodził się poniekąd z potrzeby wykorzystania zalegających produktów w lodówce.
Lekki gulasz z kurczaka
Przepis na jedną porcję
- 100g fileta z piersi kurczaka
- Pół papryki (dowolny kolor)
- Pół cukini
- Puszka pomidorów bez skórek
- Pół cebuli
- Ząbek czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz
Kurczaka pokroić w kostkę (około 1cmx1cm), to samo zrobić z warzywami. Cebulę pokroić w drobniejszą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso (przyprawione według uznania) podsmażyć na łyżeczce oleju rzepakowego, kiedy będzie już opieczone z zewnątrz, dorzucić czosnek i cebulę. Dusić przez chwilę, po czym dodać paprykę i posolić lekko. Kiedy papryka lekko zmięknie, dorzucić cukinię. Dusić wszystko do zmięknięcia i na końcu dodać pomidory. Gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z ryżem, kaszami lub makaronem pełnoziarnistym. Ja wybrałam ryż pełnoziarnisty.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy