Lato w pełni – upały dają wszystkim popalić, dlaczego warto szukać sposobów na ochłodę, oczywiście w zdrowej wersji :). W niedzielę podzieliłam się w Wami przepisem na kawę mrożoną bez cukru – TUTAJ. Dzisiaj czas na obiecane na Instagramie lody.
Na przepis wpadłam, kiedy z ogródka przyniosłam maliny i poziomki, a w zamrażalce znalazłam jagody i truskawki. Zamroziłam jeszcze banana i borówki, i tak powstały pyszne, a przede wszystkim zdrowe lody :). Jakie to cudowne uczucie, kiedy mogę podać bliskim coś tak pysznego, bez narażania ich na jedzenie zbędnych cukrów i tłuszczów, nie mówiąc już o innych dodatkach.
Dlaczego warto zrezygnować z cukru piszę TUTAJ, a jak to zrobić – TUTAJ i TUTAJ.
Lekkie Lody bez cukru (przepis na 1 porcję)
- 2 garści zamrożonych owoców sezonowych*
- 1/2 pokrojonego w plastry, zamrożonego banana
- 1/2 opakowania serka wiejskiego (około 100g)
*truskawki, jagody, poziomki, maliny, borówki – oczywiście można wybrać swoje ulubione owoce
1. Owoce wyjmujemy z zamrażalki i czekamy kilka minut aż lekko zmiękną.
2. Owoce przekładamy do garnka (chyba, że mamy blender kielichowy, który bez problemu kruszy lód, w innym przypadku lepiej nie używac plastikowego pojemnika, bo może się zniszczyć). Dodajemy serek wiejski.
3. Wszystko miksujemy blenderem.
4. Według mnie lody są idealnie słodkie, ale jeśli jesteście fanami słodyczy, możecie dodać trochę miodu. Lody są gotowe do podania.
Oczywiście możemy wykonać wiele wariacji na temat zdrowych lodów, np.:
1. Banan + serek wiejski + kakao = lody kakaowe.
2. Banan + serek wiejski + odżywka białkowa waniliowa = lody waniliowe.
3. Banan + serek wiejski + kawa rozpuszczalna = lody kawowe.
I jak myślisz? Czy takie lody będą w stanie zastąpić te oryginalne? Jaki smak wybierasz?
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy