Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nasze szafki i lodówka świecą pustkami powstają najlepsze zdrowe desery. Zmieszałam resztki mąk, znalazłam zalegające jabłko, a dyniowe puree miałam zrobione na zapas. I zaszalałam.
Muffiny dyniowe z jabłkiem
- 1 szklanka puree dyniowego
- 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną i żytnią pełnoziarnistą, kukurydzianą, gryczaną i ryżową – jednym słowem wykorzystałam resztki)
- 1 szklanka mleka (ja dałam z obniżoną zawartością laktozy i na pół z wodą)
- 3 jajka
- 1 jabłko starte na dużych oczkach
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść dowolnych orzechów
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Następnie połączyć je – jeśli masa jest za rzadka, dodać mąki – masa powinna być mniej więcej konsystencji ciasta na placki ziemniaczane . Przełożyć do foremki muffinkowej – nałożyć do pełna. Piec w temperaturze 180 stopni.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu, dajcie łapkę w górę (Facebook) lub kliknijcie w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy