Jak już wcześniej pisałam, w sobotę zamknęłam się w kuchni z wielką dynią i szalałam. Zrobiłam między innymi purée dyniowe, którego część zamroziłam, a resztę wykorzystałam do zrobienia muffinek. Pierwszy raz robiłam je z purée i jestem bardzo zadowolona. Babeczki są mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach.
Warto jeść teraz dynię, ponieważ według filozofii Pięciu Przemian, wzmacnia żołądek i śledzionę, dzięki czemu usuwany jest nadmiar wilgoci z organizmu, co jest ważne szczególnie dla osób przeziębionych i zakatarzonych. Dynia nabiera takich właściwości podczas pieczenia z odpowiednimi przyprawami.
Lekkie muffiny dyniowe według Pięciu Przemian
- sł –140g masła
- sł – 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła
- sł- łyżeczka cynamonu
- sł –2 duże jajka
- o – 1/2 łyżeczki imbiru
- o – pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sn – 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sn – 1/4łyżeczki sody oczyszczonej
- sn – 1/2 łyżeczki soli
- k – 2/5 szklanki mąki (ja dałam 1,5 pszennej razowej i 1 owsianej)
- g – 1 łyżeczka kurkumy
- sł – 1 i 1/4 szklanki purée* z dyni
- sł – garść rodzynek (albo żurawiny, ale trzeba dodać w smaku kwaśnym)
Masło ucieramy mikserem z cukrem na gładką masę, potem dodajemy jajka, jedno po drugim, żeby się dobrze połączyły z masą i cynamon. Następnie dodajemy składniki ostre, mieszamy, potem składniki słone, znowu mieszamy, dalej dodajemy mąkę i tutaj już mieszamy łyżką, lub ręką. Na koniec dodajemy kurkumę (nie zapominamy o mieszaniu) i purée. Masę przekładamy do papilotek – dość dużo, ponieważ muffiny nie wyrastają zbyt mocno. Pieczemy w temperaturze 150 -180 stopni przez 20 – 30 minut.
Mieszanie po dodaniu każdego smaku jest bardzo ważne, ponieważ potrawy nabierają wtedy energii.
* Purée robimy tak jak z ziemniaków – gotujemy do miękkości i potem rozgniatamy lub blendujemy. Można też ugotować na parze – wtedy dynia nie utraci witamin i minerałów.
Zawarte w przepisie przyprawy, powodują, że babeczki są lekkie i łatwostrawne. Przyspieszają metabolizm, a przede wszystkim samopoczucie. Lekkie muffiny dyniowe są idealną alternatywą dla tuczących słodkich deserów pozbawionych wartości odżywczych.
Jeśli ten post okazał się dla Ciebie wartościowy, proszę podziel się swoją opinią w komentarzu, daj łapkę w górę (Facebook) lub kliknij w serduszko (Instagram).
Podobne wpisy